Mayová povedie rokovania s úniou o brexite

Rozhovory s Európskou úniou o odchode Spojeného kráľovstva z tohto bloku odteraz povedie britská premiérka Theresa Mayová.

24.07.2018 16:24 , aktualizované: 17:02
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (2)

Šéfka britskej vlády to oznámila vo vyhlásení, v ktorom zároveň uviedla, že britské ministerstvo pre odchod z EÚ, ktoré doteraz malo vyjednávanie na starosti, sa bude venovať domácej príprave rozluky.

„Povediem rokovania s Európskou úniou; minister pre odchod z Európskej únie (Dominic Raab) bude mojím zástupcom,,“ oznámila Mayová.

Svoje rozhodnutie vysvetlila tým, že je nevyhnutné, aby vláda v čase procesu odchodu z EÚ pracovala čo najefektívnejšie.

Raabovo ministerstvo sa podľa premiérky zameria na domácu prípravu na dohodu s EÚ o brexite a tiež na možnosť, že Londýn sa s Bruselom nedohodne, takže Spojené kráľovstvo opustí európsky blok neriadene. Ministerstvo pre brexit bude tiež pokračovať v príprave potrebného zákonného rámca.

Agentúra Bloomberg považuje premiérkine vyhlásenie za významné rozhodnutie, pretože ministerstvo pre brexit zastávalo v rokovaní s Bruselom tvrdšie pozície, zatiaľ čo Mayová dáva prednosť čo najhladšiemu rozchodu.

V prechodnom období budú platiť úniové zákony

Spojené kráľovstvo ponechá v prechodnom období po vystúpení z Európskej únie v platnosti právne predpisy únie, aby zaistilo obyvateľom aj podnikom právnu kontinuitu a istoty. Uvádza to dnes zverejnený vládny dokument o právnom rámci brexitovej dohody medzi Britániou a EÚ, ktorý vypracovalo britské ministerstvo pre vystúpenie z Európskej únie. Británia opustí EÚ 29. marca budúceho roka a do konca decembra 2020 má trvať prechodné obdobie pre hladké zvládnutie odluky.

Britský minister pre brexit Dominic Raab dnes v parlamente v debate o zverejnenom dokumente vyhlásil, že vláda bude pripravená na odchod z EÚ aj bez prípadnej dohody, túto variantu ale novo predložený materiál nerieši.

Pred možnosťou neriadeného brexitu v pondelok počas návštevy Nemecka varoval britský minister zahraničia Jeremy Hunt. Hrozba neuzatvorenia dohody s EÚ potom dnes bola témou rozpravy v britskom parlamente. Labouristický predseda snemovne výboru pre brexit Hilary Benn sa Raaba spýtal, či v Británii v prípade neriadeného odchodu z EÚ budú môcť zostať únioví občania, ktorí tu žijú. Raab ho uistil, že k žiadnemu hromadnému odoberaniu práv úniovým občanom nedôjde.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová