Európska komisia vyzýva krajiny EÚ: Pripravte sa na všetky varianty po brexite

Európska komisia vyzvala členské krajiny Európskej únie aj súkromné ​​subjekty na intenzívnejšie prípravy na všetky možné podoby budúceho odchodu Británie z európskeho bloku.

19.07.2018 14:45
brexit vlajka Foto: ,
Veľká Británia sa čoskoro rozlúči s Európou. Ilustračná snímka.
debata

Podľa komisie by sa 27 úniových štátov aj všetci ostatní mali pripravovať na dva hlavné scenáre. Prvým je uzavretie dohody s Londýnom, ktorý predpokladá prechodné obdobie do konca roka 2020. Druhým je situácia, keď sa „rozvodovú“ zmluvu nepodarí ratifikovať včas a Británia sa od únie tvrdým spôsobom a úplne „odstrihne“ už po 30. marci budúceho roka.

„Nie je istota, že sa dosiahne dohoda,“ uviedla komisia. Ďalej pripomína, že aj keď sa to podarí, nebudú vzťahy s Britániou rovnaké ako s ďalšími členskými štátmi a nastane „od základu nová situácia“.

Európska komisia oznámenie zverejnila týždeň potom, čo britská vláda predstavila svoj náčrt budúcej podoby vzájomných vzťahov po brexite. So stostránkovým dokumentom nesúhlasil doterajší britský vyjednávač pre brexit David Davis a rezignoval. Jeho európsky náprotivok Michel Barnier bude v piatok informovať o vývoji rozhovorov členských krajín únie na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Komisia pripomenula tiež závery júnového summitu EÚ, ktoré upozornili na rovnaké možnosti vývoja.

Británia prestane byť členskou krajinou únie 30. marca budúceho roka. Ak sa dovtedy podarí definitívne ratifikovať zatiaľ stále neúplnú dohodu o britskom vystúpení z európskeho bloku, stane sa Británia voči únii tzv. treťou krajinou a na jej území okamžite prestane platiť primárne aj sekundárne právo EÚ.

Prípravy na britský koniec v EÚ sú dôležité

„Vzhľadom na to, že stále nie je isté, či k príslušnému dátumu už bude ratifikovaná dohoda o vystúpení ani čo bude obsahovať, sa vykonávajú prípravy s cieľom zabezpečiť, aby boli inštitúcie EÚ, členské štáty aj súkromné ​​subjekty na vystúpenie Spojeného kráľovstva pripravené,“ uviedla komisia. Prípravy na britský koniec v EÚ sú podľa nej „extrémne dôležité“, aj keď sa dohoda ratifikuje a právo únie bude v Británii platiť ešte do konca roka 2020.

Týmto textom komisia pripomína, že plánom je stále definitívne uzavretie dohody o „rozvode“ v októbri tohto roka, práve preto, aby sa na oboch stranách kanála La Manche stihol ratifikačný proces. Dohodu by mala sprevádzať politická deklarácia o tom, ako si obe strany predstavujú budúcnosť.

Dokument tiež vymenúva hlavné dôsledky oboch predpokladaných scenárov – teda rozchodu s dohodou a prechodným obdobím aj „tvrdého“ brexitu. Pripomína, že v druhom prípade nebudú mať občania EÚ v Británii žiadne špecifické podmienky, EÚ začne s normálnym hraničným režimom s clom na britských hraniciach s výraznými dopadmi na dopravu. Obchodné vzťahy sa budú riadiť len medzinárodným právom a pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brexit