EK iniciovala právne konanie voči Maďarsku pre protimigračný zákon

Európska komisia (EK) iniciovala právne konanie voči Maďarsku pre balík protimigračných zákonov označovaný ako "Zastavme Sorosa".

19.07.2018 12:58 , aktualizované: 16:10
soros, orbán, budapešť, bilboard Foto: ,
Bilboard v Budapešti, ktorý si objednala maďarská vláda Viktora Orbána hovorí, že "Soros chce umiestniť milióny z Afriky a Blízkeho Východu. Stop Sorosovi! Archívna snímka.
debata (27)

Podľa agentúry MTI o tom v Bruseli vo štvrtok informovala EK, podľa ktorej sa predchádzajúce konanie Európskej komisie voči Maďarsku pre úpravu utečeneckých právnych noriem dostalo do súdnej fázy.

Hovorca komisie Margaritis Schinas pripomenul, že EK poslala maďarskej vláde oficiálny list s výzvou, čím sa začne právne konanie vo veci v júni schváleného balíka protimigračných zákonov a s ním súvisiacou novelou ústavy. Dodal, že ustanovenia týchto právnych noriem považujú za experti komisie z viacerých hľadísk za sporné.

Bruselský orgán sa súčasne s týmto krokom obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie vo veci právnych noriem regulujúcich utečeneckú otázku, čím sa konanie iniciované koncom roku 2015 dostalo do tretej etapy.

Fidesz: Brusel stojí na strane Sorosa

Ďalšie konanie Európskej komisie voči Maďarsku – podľa maďarskej vládnej strany Fidesz – potvrdzuje, že Brusel stojí na strane organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa presadzujúcich prisťahovalectvo. Informovala o tom agentúra MTI.

Podľa Fideszu táto skutočnosť svedčí o tom, že Soros má svojich ľudí aj v Európskej komisii. Súčasné konanie podľa nej predstavuje ďalšie vyvíjanie politického nátlaku na Maďarsko.

Kontroverzný zákon

EK 21. júna avizovala, že skúma nové zákony prijaté v Maďarsku, ktoré napríklad zakazujú bývanie na verejných priestranstvách a umožňujú odsúdiť na trest väzenia osoby pomáhajúce žiadateľom o azyl.

Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na neho bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať.

Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali. Za návrh hlasovalo 160 poslancov, 18 bolo proti.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #stop soros