Británia zverejnila dlho očakávaný plán brexitu

Britská vláda má záujem na voľnom pohybe vzdelaných a nadaných osôb medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou a študentom z únie umožní v krajine študovať. Vyplýva to zo zverejneného plánu na podobu vzťahov s EÚ po odchode Británie z európskeho bloku.

12.07.2018 16:31
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

V takmer 100-stánkovom dokumente vláda uvádza, že občania EÚ nebudú potrebovať na turistické cesty víza a že budú môcť v Británii uzatvárať dočasné pracovné zmluvy. Jadrom plánu je podľa agentúry Reuters zachovanie úzkych väzieb s úniou, predovšetkým potom voľný pohyb tovaru. Naproti tomu pre služby, ktoré sú jedným z motorov britskej ekonomiky, plán predpokladá určitú flexibilitu, čo v zásade povedie k obmedzenému prístupu na trhy EÚ.

S kompromisným návrhom nesúhlasí rad politikov Konzervatívnej strany premiérky Theresy Mayovej, ktorí zastávajú myšlienku takzvaného tvrdého brexitu, teda úplnej odluky od štruktúr únie. Nespokojné je tiež vedenie londýnskeho City, teda finančného centra krajiny, ktoré vládny návrh označuje za odklon od čo najužších vzťahov s EÚ.

„Dnes zverejnený brexitový plán je skutočnou ranou pre britské finančníctvo a s tým súvisiaci sektor služieb,“ vyhlásila Catherine McGuinnessová zo správy City. „S voľnými obchodnými vzťahmi k Európe bude sektor financií a služieb menej schopný vytvárať pracovné miesta, generovať dane a podporovať rast naprieč hospodárstvom. Je to prosté,“ dodala.

Nový britský minister pre odchod z EÚ Dominic Raab dúfa, že návrh upokojí tých politikov EÚ, ktorí mali ohľadom budúcich vzťahov medzi úniou a Spojeným kráľovstvom obavy. V rozhovore s BBC povedal, že s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom bude hovoriť ešte dnes (štvrtok) a na budúci týždeň za ním pôjde do Bruselu.

V parlamente potom Raab vyhlásil, že teraz je na Európskej únii, aby k celej veci zaujala stanovisko. „Je na EÚ, aby odpovedala obdobne. Pristupujeme k vyjednávaniu v duchu pragmatizmu, kompromisu a tiež priateľstva. Dúfam a verím, že EÚ bude naše návrhy riešiť v rovnakom duchu,“ povedal.

Barnier už na twitteri oznámil, že štáty únie spolu s Európskym parlamentom britský dokument preštudujú. Zopakoval, že EÚ už skôr ponúkla Británii smelú dohodu o voľnom obchodovaní a tiež úzku spoluprácu v širokom spektre oblastí vrátane bezpečnostného partnerstva. „Teším sa na budúci týždeň na vyjednávanie so Spojeným kráľovstvom,“ do­dal.

Pozícia Londýna sa posunula

Dokument podľa Reuters konštatuje, že rokovacia pozícia Londýna sa „posunula“, ale že britská vláda stále trvá na svojich brexitových požiadavkách. Odchod z EÚ bude znamenať najväčšiu zmenu v britskej zahraničnej a obchodnej politike za desiatky rokov.

Ústredným bodom návrhu je, že po uplynutí prechodného obdobia v decembri 2020 sa skončí voľný pohyb osôb, ktorý únia považuje za jeden zo svojich pilierov a výdobytkov. Britská vláda však zároveň uznáva, že bude potrebné uznať hĺbku a prepojenosť vzťahov medzi občanmi Spojeného kráľovstva a pobrexitovej Európskej únie. To sa prejaví predovšetkým v tom, že občania únie budú mať v porovnaní s inými štátmi voči Británii zvláštne postavenie. Denník The Guardian však s odvolaním sa na vládne zdroje poznamenal, že aj ostatné štáty budú môcť v budúcnosti vyrokovať podobnú preferenčnú dohodu s Britániou.

Plán britskej vlády v Bruseli počas summitu NATO kritizoval americký prezident Donald Trump, ktorý neskôr prišiel na návštevu Británie. Povedal, že si nie je istý, či prístup vlády naozaj odráža výsledok referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti vyslovili za odchod z EÚ. Mayová to však vzápätí odmietla. „To, o čom britskí voliči rozhodli, uskutočňujeme,“ povedala premiérka novinárom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit