Mayovú opustil minister pre brexit David Davis aj šéf diplomacie Boris Johnson

Britský minister pre odchod z Európskej únie David Davis v noci na pondelok rezignoval. Svojho úradu sa vzdal po spore s premiérkou Theresou Mayovou a jej kompromisného návrhu na podobu vzťahov Spojeného kráľovstva s EÚ po tom, čo krajina budúci rok blok opustí. Davisa, ktorý patrí medzi zástancov "tvrdého brexitu" nasledoval aj šéf britskej diplomacie Boris Johnson a nemusí byť posledný.

09.07.2018 07:22 , aktualizované: 22:27
boris johnson Foto: ,
Britský minister zahraničia Boris Johnson podáva demisiu pre nezhody vo vláde v otázke brexitu, ktorý predstavila minulý týždeň premiérka Theresa Mayová.
debata (124)

Boris Johnson sa porúča

Britský minister zahraničia Boris Johnson podal demisiu pre nezhody vo vláde v otázke brexitu, ktorý predstavila minulý týždeň premiérka Theresa Mayová. Informoval o tom úrad premiérky. Johnson, ktorý je dôsledným zástancom odchodu Británie zo spoločenstva, tak nasleduje ministra pre brexit Davida Davisa a Davisovho prvého námestníka Stevea Bakera. Všetci sú stúpencami takzvaného tvrdého odchodu z EÚ, teda bez výrazných kompromisov s Bruselom.

„Dnes popoludní prijala premiérka rezignáciu ministra zahraničia Borisa Johnsona. Jeho nástupca bude čoskoro oznámený. Predsedníčka vlády Borisovi ďakuje za jeho prácu,“ uviedol úrad Mayovej vo vyhlásení.

Už majú náhradu

Novým britským ministrom zahraničia bude Jeremy Hunt. Doterajší šéf rezortu zdravotníctva vo funkcii nahradí Borisa Johnsona.

„Kráľovná s potešením schválila vymenovanie Jeremyho Hunta ministrom zahraničných vecí a záležitostí spoločenstva,“ uviedol úrad premiérky Mayovia na twitteri.

Davis sa obáva tlaku EÚ na Londýn

Davis vo svojom rezignačnom liste napísal, že pre Mayovej politiku sa Londýn ocitne v „lepšom prípade v slabej vyjednávacej pozícii“ a bude nútený robiť ďalšie ústupky. Parlament navyše podľa neho nezíska po brexite späť z Bruselu niektoré právomoci. Podľa neho je stále „menej a menej pravdepodobné“, že sa vláde podarí uviesť do praxe výsledok referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z EÚ.

Zároveň verí, že jeho rozhodnutie prinúti vládu premiérky Mayovej neustupovať požiadavkám Bruselu. „Dúfam, že moja rezignácia vyvolá tlak na britskú vládu, aby ďalšie ústupky nerobila,“ povedal Davis s tým, že nijako nemieni spochybňovať pozíciu Mayovej a ani vyzývať ďalších ministrov na rezignáciu. Domnieva sa tiež, že jeho odchod premiérka zvládne.

Mayová trvá na svojom

Mayová v reakcii na demisiu Davisa podľa agentúry Reuters uviedla, že jeho odchod ľutuje a poďakovala sa mu za jeho prácu. Dodala však, že rokovacia pozícia britskej vlády je v súlade s výsledkom referenda aj volebným programom konzervatívcov, v ktorom strana sľubovala odchod z jednotného trhu aj colnej únie. Podľa nej tiež nie je pravda, že by parlament nezískal po brexite späť kontrolu nad britskými zákonmi. Súčasný návrh je nevyhnutný preto, aby mohla nastať fáza podrobnejších rokovaní o budúcich vzťahoch Londýna a Bruselu, uviedla Mayová.

Demisiu podal Davis krátko po tom, čo si Mayová v piatok zdanlivo zabezpečila podporu rozdeleného kabinetu pre svoj plán týkajúci sa vzťahov Británie a EÚ po brexite. Podľa niektorých členov vlády, ktorí sú zástancami takzvaného „tvrdého“ brexitu, teda úplnej odluky od štruktúr EÚ, je však vládny návrh príliš mäkký. Tento názor zastáva aj Davis, ktorý podľa denníka Financial Times o obsahu plánu do poslednej chvíle nevedel.

Novým ministrom Raab

Za nového ministra pre odchod Británie z EÚ v pondelok vymenovali šéfa rezortu výstavby Dominica Raaba. „Kráľovná s potešením schválila vymenovanie poslanca Dominica Raaba za ministra pre vystúpenie z Európskej únie,“ citovala agentúra Reuters úrad premiérky Mayovej.

Raab svoju kariéru začal ako obchodný právnik, neskôr pôsobil v Bruseli ako poradca pre právo EÚ a medzinárodné obchodné právo. V roku 2000 vstúpil do služieb ministerstva zahraničia a v roku 2010 ho zvolili do parlamentu. Postupne pôsobil v niekoľkých funkciách vládnych a ministerských námestníkov, doteraz mal na starosti otázky bytovej výstavby.

Raab má českých predkov, jeho otec utiekol pred nacistami

Bývalý advokát a konzervatívny poslanec Dominic Raab (44), ktorého vybrali za nástupcu ministra pre odchod Spojeného kráľovstva z EÚ Davida Davisa, má českých predkov, skúsenosti z vyjednávania mierových dohôd v Osle medzi Izraelom a Palestínčanmi a čierny pás v karate, v mladosti sa zdržiaval v kibuci.

  • Do parlamentu Raaba prvýkrát zvolili v roku 2010, predtým od roku 2006 pracoval ako šéf administratívy vtedajšieho tieňového ministra vnútra Davisa. Podobne ako on kritizuje zásahy štátu do súkromia ľudí.
Nový minister pre brexit Dominic Raab. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
dominic raab Nový minister pre brexit Dominic Raab.
  • V máji 2015 Raaba vymenovali za štátneho tajomníka pre ľudské práva na ministerstve spravodlivosti, kde zotrval do júla 2016. Po minuloročných parlamentných voľbách sa stal štátnym tajomníkom pre súdy a justíciu, tento rok v januári ho premiérka Mayová presunula na rozšírené ministerstvo pre bytovú výstavbu a miestnu správu.
  • Ku koncu tisícročia pracoval Raab pre hlavného palestínskeho vyjednávača pri uzatváraní mierových dohôd medzi Izraelom a Palestínčanmi v Osle.
  • Po roku 2000 bol Raab v Haagu na britskom veľvyslanectve šéfom tímu, ktorý sa snažil priviesť vojnových zločincov pred súd. Po návrate do Londýna pracoval ako poradca pre izraelsko-arabský konflikt, pre Európsku úniu a pre Gibraltár.
  • Raab je podľa informácií britského denníka The Times synom českého Žida, ktorý v detstve utiekol s rodičmi pred nacistami. Značná časť jeho príbuzenstva zahynula počas holokaustu. Jeho otec prišiel do Británie v roku 1938 v šiestich rokoch a nevedel anglicky, ale vyštudoval strednú školu a začal pracovať ako manažér pre britský reťazec Marks & Spencer.
  • Raábova matka ho vychovávala v anglikánskej viere a nakoniec si vzal katolíčku, Brazílčanku Eriku Rey-Raábová, ktorá pracuje pre internetový vyhľadávač Google. Majú spolu ročného syna Petra.
  • V mladosti strávil Raab pol roka v izraelskom kibuci a pol roka medzi Palestínčanmi.
  • Narodil sa 25. februára 1974 v grófstve Buckinghamshire. Vyrástol v meste Gerrards Cross a jeho životopis zahŕňa aj diplom z práv na Oxforde a doktorát z Cambridge. Pracoval aj pre právnu firmu Linklaters.
  • Má čierny pás v karate.

Boris Johnson vo svojom rezignačním liste adresovanom premiérke Therese Mayovej varoval, že sa Británia stane po brexite kolóniou Európskej únie. Reagoval tak na najnovší vyjednávací plán pre odchod krajiny zo spoločenstva, ktorý vláda predstavila minulý týždeň.

Johnson v dokumente hovoril o „umierajúcom sne“ o mimoriadnej príležitosti britského obyvateľstva sa vďaka brexitu oslobodiť, pretože tento sen „dusia zbytočné pochybnosti o sebe samých“.

Podľa neho je zrejmé, že nový plán predstavuje britský ústup z pôvodných pozícií a že kvôli argumentácii o ochrane ekonomických záujmov sa krajina právne vlastne nikdy neosamostatní. „Naozaj smerujeme ku statusu kolónie,“ upozornil Johnson v texte, ktorý zverejnil britský politický web Guido Fawkes.

Odstupujúci minister dodal, že plánom zachovať voľný pohyb tovaru si Británia o dosť sťaží možnosti uzatvárať slobodné obchodné dohody s tretími krajinami. Rovnako kritizoval komplikovaný plán colnej politiky, kedy Británia má opustiť colnú úniu, ale zároveň sa viac menej má správať ďalej podľa jej pravidiel, čo označil za nerealizovateľné. Podľa Johnsona je tiež problematické, že ide o východiskovú vyjednávaciu pozíciu, takže sa dá predpokladať, že Londýn bude musieť ustúpiť ešte viac.

"Čítajte aj komentár Anarchy in UK ":[tt_news:476308]

Podľa labouristov chaos, toryovci demisiu vítajú

Poslanci opozičnej britskej Labouristickej strany vrátane jej šéfa Jeremyho Corbyna označujú rezignáciu ministra Davisa za dôkaz chaosu vo vláde konzervatívnej premiérky Mayovej. Podobný názor zastávajú aj liberálni demokrati či škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

„Rezignácia Davida Davisa v tejto kľúčovej dobe ukazuje, že Theresa Mayová nemá už žiadnu autoritu a že nie je schopná brexit uskutočniť,“ uviedol šéf labouristov Corbyn.

„Je to úplný chaos. Theresa Mayová už nemá žiadnu autoritu,“ citovala BBC predstaviteľa opozičných labouristov Iana Laveryho.

Škótska premiérka Sturgeonová poznamenala, že jednota britskej vlády príliš dlho netrvala. „Vláda Spojeného kráľovstva je v úplnom chaose a na nule, pokiaľ ide o autoritu. To je bodrel,“ napísala.

Liberálny demokrat Tom Brake, ktorý je hovorcom strany pre brexit, sa domnieva, že Davis sa rozhodol uspokojiť svoje ego miesto miesto toho, aby pracoval pre svoju krajinu. „Psychodráma u konzervatívcov krok za krokom rozkladá britskú povesť a britskú ekonomiku. Potreba zastaviť brexit je teraz nevyhnutná,“ dodal.

Konzervatívny poslanec Peter Bone naopak súdi, že Davis sa rozhodol správne a zásadovo. Návrhy premiérky ohľadom brexitu sú podľa neho neprijateľné.

Tusk: Zmätky okolo brexitu odchody ministrov nevyriešia

Európska komisia nebude komentovať rezignáciu doterajšieho hlavného britského vyjednávača pre brexit Davida Davisa. Novinárom to povedal hovorca komisie Margaritis Schinas s tým, že komisia a jej rokovací tím sú britskej strane naďalej k dispozícii a budú sa ďalej snažiť v rozhovoroch dosiahnuť dohodu.

Zmätok spôsobený brexitom je najväčší v histórii vzťahov medzi EÚ a Britániou, zďaleka sa nepribližuje riešeniu či už s Davisovou účasťou, či bez nej, poznamenal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Vo chvíli, keď hovoril pred novinármi, prišla z Londýna správa, že rezignoval aj minister Boris Johnson.

„Bohužiaľ, myšlienka brexitu s Davidom Davisom neodišla,“ vyhlásil Tusk s tým, že politici prichádzajú a odchádzajú, ale problémy, ktorým pomohli na svet, zostávajú. Podobné vyjadrenie podľa neho platí aj pre Johnsonov koniec vo vláde.

Juncker ironicky poznamenal, že séria rezignácií skutočne odráža jednotu, ktorá v piatok panovala na rokovaní britského kabinetu v Chequers, asi 70 kilometrov od Londýna.

Schinas doplnil, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v nedeľu telefonicky hovoril s britskou premiérkou Theresou Mayovou. „Nemôžem povedať viac, odohralo sa to okolo piatej popoludní,“ poznamenal hovorca.

Mayová vidí ako riešenie ‚nedohodu‘

Britská premiérka Theresa Mayová varovala Európsku úniu, že ak nezmení svoj doterajší prístup v rokovaniach o britskom odchode zo spoločenstva, žiadna dohoda medzi Londýnom a Bruselom sa nedosiahne. Informoval o tom na svojom webe denník The Guardian. Mayová sa tak vyjadrila pred poslancami dolnej komory parlamentu, kde obhajuje najnovšie vyjednávací plán svojej vlády k brexitu.

Mayová povedala, že EÚ prišla už s dvoma návrhmi podoby brexitu, ktoré sú pre Britániu neprijateľné. Upozornila, že žiadny britský premiér by nemohol prijať plán, ktorý by oddelil Severné Írsko od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Zároveň dodala, že zotrvanie Británie v úniovom jednotnom trhu a colnej únii by znamenalo pre Londýn prijatie voľného pohybu osôb, dodržiavanie práva EÚ a vyplácanie vysokých súm do kasy EÚ.

„Ak bude EÚ pokračovať v súčasnej línii, mohlo by to viesť k tomu, že nedôjde k žiadnej dohode o brexite,“ upozornila Mayová. Zodpovedná vláda sa musí pripraviť na najrôznejšie vyústenie, vrátane toho, že dohoda nebude, dodala premiérka.

Mayová však uznala, že absencia dohody by mala hlboké dôsledky pre Britániu a EÚ, a preto vraj jej kabinet súhlasil s návrhom nového riešenia.

Jasné ‚nie‘ ďalšiemu referendu

Britská premiérka Theresa Mayová rezolútne odmietla možnosť konania referenda o konečnej dohode o odchode Británie z Európskej únie či možnosti odkladu termínu brexitu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mayová uviedla, že Británia nemá v úmysle posunúť termín podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy z roku 2009, ktorý umožňuje oznámenie úmysle opustiť EÚ. Podľa Mayovej britskí občania po vláde chcú, aby prerokovala brexit, a nie aby dávala hlasovať o dohode. Británia chce opustiť únii 29. marca 2019.

Mayová tiež dala najavo, že sa nenechá ovplyvniť čerstvými demisiu dvoch kľúčových ministrov a že chce ďalej pokračovať v práci na tom, aby britskom ľudu dala to, čo si želá.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson #David Davis