Británia sa podľa Sky News preventívne pripravuje na brexit bez dohody s EÚ

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej sa v piatok zhodla na tom, že sa bude usilovať o vytvorenie zóny voľného obchodu s Európskou úniou po opustení tohto spoločenstva. Zároveň však zintenzívnila prípravy pre prípad, že brexit nastane bez dosiahnutia dohody s Bruselom. Dá sa totiž očakávať, že britský plán narazí na odpor EÚ, upozornila v komentári na svojom webe britská spravodajská televízia Sky News.

07.07.2018 17:55
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (18)

Britský návrh predpokladá, že krajina zachová rovnaké predpisy pre všetok priemyselný a poľnohospodársky tovar, tak ako ich dodržiava doteraz čoby člen únie. Naopak sa však Londýn chce uvoľniť od pravidiel EÚ v oblasti služieb, ktoré sú jedným z hlavných hnacích motorov britskej ekonomiky. Ministri sa zhodli, že spolu s tým sa musia Británia zmieriť s tým, že európske trhy budú menej dostupné pre jej služby.

Kabinet bol podľa všetkého nútený pripustiť, že je nepravdepodobné, že EÚ bude s týmto plánom súhlasiť, pretože sa bráni čomukoľvek, čo by hrozilo rozdelením jednotného trhu EÚ. Preto posilnil prípravy i na brexit „bez dohody“.

Mayová uviedla, že dúfa, že britský plán pomôže tomu, aby brexitové rozhovory s EÚ, ktoré v zásade v posledných niekoľkých mesiacoch viazli, pokročili vpred.

Mayová čelila odporu časti kabinetu. Podľa Sky News minister pre brexit David Davis podľa všetkého vyjadril vážne výhrady k plánu, pretože mal pochybnosti o tom, že sa Brusel ním vôbec bude zaoberať. Nakoniec však s plánom súhlasili všetci členovia kabinetu a nikto sa nerozhodol podať demisiu, ako sa spočiatku v médiách špekulovalo.

„Ide o dôležitý ďalší krok v našich rokovaniach s Európskou úniou. Ale samozrejme máme ešte veľa práce, aby sme zaistili, že sa s EÚ dostaneme v októbri do konečného bodu,“ povedala v piatok Mayová televízii Sky News s odkazom na októbrový summit Európskej únie, ktorý má byť v otázke brexitu kľúčový.

Mayová povedala, že sa vláda dohodla na „kolektívnom postoji“ ohľadom budúcich rokovaní s EÚ, a to ohľadom udržania „spoločnej normy pre priemyselné a poľnohospodárske výrobky“.

„Tým sa udržia vysoké štandardy v týchto odvetviach, ale tiež zabezpečíme, že v budúcnosti nedôjde k žiadnym novým zmenám bez súhlasu nášho parlamentu,“ upozornila britská premiérka.

„Výsledkom je, že sa vyhýbame treniciam v oblasti obchodu, ktorý chráni pracovné miesta a príjmy, rovnako tak dodržiavame naše záväzky v Severnom Írsku,“ dodala Mayová. Podľa nej vláda súhlasí tiež s novými colnými podmienkami, ktoré sú ústretové voči podnikateľom a zároveň umožňujú Británii slobodne uzatvárať nové obchodné dohody so zvyškom sveta.

Ak by sa však Británia viazala normami EÚ, mohlo by to spôsobiť komplikácie s uzatváraním nových dohôd napríklad so Spojenými štátmi, na ktorých poľnohospodárske výrobky, ktoré by chceli do Británie vyvážať, sa vzťahujú iné pravidlá.

Británia by tiež musela ďalej brať ohľady na rozhodnutia súdu EÚ ohľadom pravidiel, ktoré Londýn zdieľa s Bruselom. Plán dohodnutý v piatok zahŕňa aj britský záväzok k „prebiehajúcej harmonizácii“ s pravidlami EÚ týkajúcimi sa tovaru, aby nevznikli problémy pri pohybe tovaru v prístavoch a na hraniciach s Írskom.

Kabinet chce dosiahnuť akýsi „spoločný inštitucionálny rámec“, ktorý bude zabezpečovať priebežný výklad a uplatňovanie dohôd medzi Britániou a EÚ. Nová „odľahčená colná dohoda“ má odstrániť potrebu hraničných kontrol s tým, že Británia a EÚ sa majú stať akýmsi „kombinovaným colným územím“, uvádza sa v trojstranovom dokumente, ktorý zhŕňa plán britskej vlády. Na hraniciach by platili sadzby určené pre EÚ aj tie stanovené pre obchod so zvyškom sveta, uvádza Sky News.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit