Europoslanci nepodporili sporný návrh smernice o autorskom práve

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok odmietli predložený zámer, aby vyjednávači zákonodarného zboru EÚ začali rokovať s členskými štátmi (Rada EÚ) o konečnom znení legislatívy upravujúcej predpisy EÚ v oblasti autorského práva, známej aj ako smernica o copyrighte.

05.07.2018 13:16
debata (1)

Hlasovanie v pléne EP ukázalo, že mandát, ktorý pripravil Výbor EP pre právne záležitosti (JURI), nenašiel dostatočnú podporu. Poslanci hlasovali o súhlase alebo odmietnutí návrhu na začatie rokovaní s Radou EÚ a výsledok hlasovania znamená, že o presnom znení mandátu na rokovanie s ministrami členských krajín budú rokovať v septembri na ďalšom plenárnom zasadnutí europarlamentu.

Členské štáty zatiaľ spoločné stanovisko k smernici o copyrighte ešte neprijali, rokovacia pozícia bola dosiahnutá len na úrovni veľvyslancov (COREPER).

Návrh smernice predložila pred dva a pol rokom Európska komisia. Európska aliancia tlačových agentúr (EANA), ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), sa odvtedy usiluje o to, aby boli do textu smernice zakomponované aj posilnené práva tlačových agentúr – konkrétne o to, aby internetové vyhľadávače a agregátory platili vydavateľom za redakčný obsah, ktorý využívajú.

Návrh z dielne JURI trvá na tom, aby boli nové obmedzenia šírenia obsahu zlučiteľné so zásadami slobody prejavu na internete. Z navrhovaného rámca ochrany autorských práv by preto malo byť vylúčené napríklad prispievanie do internetových encyklopédií nekomerčného charakteru.

EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanci #autorské práva