Tusk po summite EÚ ešte nechce hovoriť o úspechu pri riešení migrácie

Predseda Európskej rady Donald Tusk po dvojdňovom summite EÚ v Bruseli v piatok upozornil, že aj napriek záverom, ktoré odobrili hlavy vlád a štátov v oblasti migračnej politiky, je ešte príliš skoro hovoriť o úspechu.

29.06.2018 16:37
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk na summite EÚ o migrácii v Bruseli.
debata (3)

Tusk spresnil, že rozhodnutia spojené s migráciou na summite EÚ boli tou najľahšou súčasťou úlohy, ktorou je vyriešiť túto otázku. Povedal to aj napriek tomu, že premiéri a prezidenti rokovali v noci zo štvrta na piatok takmer desať hodín, kým dospeli k dohode, ktorá bola pretavená do záverov summitu.

„Toto je najjednoduchšia časť úlohy v porovnaní s tým, čo nás čaká, keď začneme implementovať túto úlohu,“ povedal Tusk počas záverečnej tlačovej besedy. Pripomenul základné prvky nočnej dohody lídrov: vyloďovacie platformy pre migrantov mimo hraníc EÚ, cielený rozpočtový nástroj v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ na boj proti nelegálnej migrácii a posilnenie podpory pre líbyjskú pobrežnú stráž.

Premiéri a prezidenti v Bruseli odsúhlasili aj francúzsko-taliansky návrh na vytvorenie kontrolovaných centier pre migrantov na území EÚ, v tých členských krajinách, ktoré sú ochotné ich vybudovať. Jednou z nich je napríklad Belgicko, avšak belgický premiér Charles Michel to podmienil reformou azylovej politiky EÚ.

„Poslali sme správu všetkým lodiam, vrátane lodí mimovládnych organizácií pôsobiacich v Stredomorí, že musia rešpektovať zákon a nebrániť vo výkone líbyjskej pobrežnej stráži,“ uviedol v tejto súvislosti Tusk.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý vystúpil na záverečnej tlačovej besede spolu s Tuskom, poďakoval končiacemu sa bulharskému predsedníctvu v Rade EÚ, že vždy zdieľalo názory exekutívy EÚ, a ocenil, že Bulharom sa vďaka summitu v Sofii podarilo zmeniť atmosféru na západnom Balkáne a presadiť počas výkonu predsedníctva päť z celkového počtu siedmich legislatívnych návrhov v oblasti azylovej politiky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred odchodom z Bruselu skonštatoval, že príliv migrantov sa výrazne znížili, avšak aj naďalej možno hovoriť o „migračnom napätí“. Spresnil, že uprednostňuje dlhodobé riešenia a dodal, že reakcia Európy na migráciu by nemala byť motivovaná iba emóciami.

„Na migráciu existovali dve možné odpovede: národná alebo európska. Je to tá druhá možnosť, ktorá zvíťazila na tomto summite, čo ma teší,“ priznal pred novinármi. Uviedol, že efektívnosť musí byť jednou zo zásad, ktorými sa má riadiť EÚ pri riešení migrácie, a dohodu lídrov na summite opísal ako dohovor „v súlade s našimi hodnotami“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #summit EÚ o migrácii