Rokovania o brexite pokročili, času je však málo, varuje vyjednávač Barnier

Rokovania Európskej únie a Londýna o britskom odchode z EÚ pokročili, ale ďalej trvajú veľké a zásadné rozdiely v postojoch oboch strán. Novinárom to povedal šéf európskeho vyjednávacieho tímu Michel Barnier pri príchode na dnešné bruselské zasadnutie prezidentov a premiérov 27 krajín európskeho bloku, ktorí majú - bez britského zástupcu - hodnotiť práve vývoj rozhovorov o brexite. Barnier zdôraznil, že času na brexitové vyjednávanie je už veľmi málo.

29.06.2018 12:09
Michel Barnier Foto: ,
Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier.
debata

Vyjednávači 27 krajín EÚ a Londýna by mali mať do októbrového summitu EÚ pripravený finálny text dohody o vystúpení Británie z európskeho bloku na jar 2019 tak, aby dokument mohol včas prejsť príslušnou ratifikáciou.

Paralelne by obe strany mali mať v októbri k dispozícii aj text politickej deklarácie o budúcej podobe vzájomných vzťahov, na ktorej sa ale prakticky ešte nezačalo pracovať.

Čo s Írskom?

Začiatok stretnutia bol odložený na dnešných 11:00 SELČ, dôvodom boli dlhé nočné rokovania summitu EÚ o migračnej problematike. Pri rannom odchode z neho uviedla britská premiérka Theresa Mayová, že predpokladá rýchlejšie tempo brexitového vyjednávania potom, čo Londýn v blízkej dobe predstaví svoje návrhy na to, ako si konkrétne predstavuje napríklad budúcu spoluprácu EÚ a Británie v bezpečnostnej oblasti.

Barnier dnes dopoludnia pripomenul, že sa ale stále nepodarilo vyriešiť napríklad komplikovanú otázku režimu na hranici medzi Írskom a britským severným Írskom.

Nabitý program

„Po brexite si EÚ praje mať s Britániou ambiciózne partnerstvo, ako v obchode tak v bezpečnostnej oblasti. Ale musíme ho založiť na našich hodnotách a princípoch,“ poznamenal vyjednávač. Jedným z nich pre EÚ27 je jednota vnútorného trhu, z ktorej Briti nemôžu „vyzobávať čerešničky na torte“, autonómia rozhodovacieho procesu v EÚ a ochrana základných práv občanov EÚ. „To je kľúč pre našu budúcu spoluprácu v bezpečnosti,“ poznamenal Barnier s tým, že času je málo. „Som pripravený pozvať britskú delegáciu späť do Bruselu už v pondelok,“ dodal.

Dnešné stretnutie lídrov 27 krajín EÚ k tejto téme by malo potrebu rýchleho pokroku v rokovaniach zdôrazniť. Krátke štvorbodové závery, ktoré pripravili diplomati, pripomínajú tiež potrebu vyriešiť otázku Gibraltáru. Na zaradení tejto zmienky trvalo Španielsko. Po diskusii o vývoji rokovaní s Britániou čaká dnes ešte 27 premiérov a prezidentov debata o reforme eurozóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit