Summit EÚ podporil kroky komisie v obchodnom spore s USA

Prezidenti a premiéri 28 krajín Európskej únie jednoznačne podporujú kroky, ktorými sa Európska komisia rozhodla reagovať na nové americká clá na dovoz hliníka a ocele z Európy. V záveroch, prijatých až v noci na piatok po prieťahoch spôsobených spormi o migrácii, summit upozorňuje, že rozhodnutie USA o clách nemôže byť zdôvodnené obavami o národnú bezpečnosť.

29.06.2018 07:52
donald trump Foto:
Americký prezident Donald Trump už mesiace otvorene hovorí o novej obchodnej vojne USA so svetom. Ilustračná snímka.
debata (4)

„EÚ musí odpovedať na všetky akcie čisto protekcionistickej povahy vrátane spochybňovania Spoločnej poľnohospodárskej politiky (EÚ),“ uvádza sa v záveroch júnového summitu únie.

Európska únia a Spojené štáty sú na pokraji obchodnej vojny potom, čo USA z rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa neudelili Európe výnimku z ciel na dovoz ocele vo výške 25 percent a hliníka vo výške desiatich percent. Trump k marcovému uvaleniu ciel využil americký zákon z roku 1962, ktorý prezidentovi takýto krok umožňuje v prípade, že dovoz ohrozuje národnú bezpečnosť.

To EÚ, tvorená dlhoročnými spoľahlivými spojencami USA, označila za absurdné. Únia reagovala nielen tým, že sa obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu, ale aj spustením vlastných ciel na široký vejár amerických výrobkov – napríklad na dovoz motocyklov, džínsov alebo whisky.

Prezident Trump následne pohrozil možnosťou uvaliť clo na dovoz európskych automobilov, čo je pre EÚ veľmi citlivá oblasť. Európska komisia už varovala, že na prípadné zvýšenie ciel na dovoz áut do USA odpovie vlastnými krokmi.

Závery nočného rokovania summitu tiež zdôrazňujú, že únia chce ďalej dojednávať ambiciózne, vyvážené a vzájomnej výhodné obchodné dohody s kľúčovými partnermi po celom svete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodná vojna #clá