Krajiny EÚ sa na summite dohodli predĺžiť sankcie proti Rusku

Predstavitelia členských štátov Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli, že o ďalší polrok predĺžia ekonomické sankcie voči Rusku. S odvolaním sa na činiteľa EÚ o tom informovala agentúra Reuters. Rozhodnutie o sankciách má byť formálne potvrdené v najbližších dňoch.

29.06.2018 06:43
Krym, Vladimir Putin Foto: ,
Bilboard s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v Simferopole na Kryme. Ilustračná snímka.
debata (23)

Sankcie, ktorých sa predĺženie týka, sú zamerané na bankové, finančné a energetické sektory. Znamená to, že niektoré ruské firmy budú mať naďalej sťažený prístup k medzinárodným financiám alebo nebude možné vyvážať do Ruska určité zariadenia na ťažbu ropy.

Odvetné opatrenia uvalila únia na Rusko po anexii autonómneho ukrajinského polostrova Krym a tiež pre podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. Únia koniec svojich sankcií v marci 2015 zviazala s plným presadením mierových dohôd z Minska.

Z dôvodu ukrajinskej krízy prijala únia aj ďalšie opatrenia. Zmrazený majetok a zakázané cesty do EÚ má viacero fyzických aj právnických osôb, ktoré sa podieľajú na rozbíjaní ukrajinskej územnej celistvosti. Pretože EÚ neuznáva ruskú anexiu Krymu, je tiež zastavená prakticky všetka spolupráca s regiónom a s tamojšími podnikmi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #anexia Krymu #sankcie proti Rusku