EÚ nechce rokovať o vstupe Turecka ani úprave vzájomnej colnej únie

Európska únia zatiaľ nepokročí v prístupových rozhovoroch s Tureckom. Nebude ani rokovať o rozšírení vzájomnej colnej únie. V utorok o tom v Luxemburgu rozhodli ministri krajín dvadsaťosmičky. Tým prekážajú autoritárske rysy režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

27.06.2018 08:18
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Erdogan.
debata (3)

Prijaté vyhlásenie uvádza, že sa Turecko EÚ ďalej vzďaľuje. Ministri kritizujú úpadok právneho štátu a represie proti novinárom a opozícii. Vyzývajú tiež Ankaru, aby normalizovala svoje vzťahy s Cyprom.

Prístupové rozhovory sú podľa vyhlásenia na mŕtvom bode. Ďalšie ich kapitoly nehodlajú ministri otvárať ani uzatvárať. Nepočítajú ani s modernizáciou colnej únie.

Podľa agentúry DPA však nezískala väčšinovú podporu rakúska požiadavka, aby sa prístupové rozhovory oficiálne ukončili.

Turecko požiadalo o členstvo v únii už v roku 1987 a od roku 1999 má štatút kandidáta. Vstupné rozhovory s Ankarou začala EÚ v roku 2005. Rokovania však postupujú veľmi pomaly okrem iného z dôvodu porušovania ľudských práv v Turecku. Rozhovory blokoval tiež Cyprus, respektíve jeho grécka časť, ktorá považuje Ankaru za okupanta severnej časti ostrova. Oživenie rozhovorov však Brusel Ankare sľúbil za pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

Colná únia medzi Tureckom a EÚ funguje od roku 1996. Vzťahuje sa iba na priemyselné výrobky a spracované poľnohospodárske výrobky. Ankara považuje jej súčasnú podobu za nevýhodnú a dlhodobo volá po tom, aby zahŕňala aj poľnohospodárstvo a služby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #vstup do EÚ