Holandsko a Francúzsko nesúhlasia s rokovaním o vstupe Macedónska a Albánska do EÚ

Holandský minister zahraničia Stef Blok sa v utorok na rokovaní so svojimi kolegami z EÚ vysloví proti tomu, aby únia začínala prístupové rozhovory s Albánskom a Macedónskom. Začatie prístupových rokovaní s oboma balkánskymi štátmi odporučila Európska komisia v apríli a v utorok o návrhu diskutujú v Luxembursku ministri členských krajín, zodpovední za európsku problematiku.

26.06.2018 11:20
debata

„Obe krajiny urobili veľký pokrok v otázke vlády práva a boja s korupciou, ale je to zároveň pokrok veľmi súčasný. Dôležité je, aby krajiny v týchto veciach dokázali vytrvať a pokračovali,“ vyhlásil Blok pri príchode na pojednávanie. Haag podľa neho dúfa, že začiatok rokovaní o vstupe bude možný, nechcel ale špekulovať, kedy sa tak stane.

Podobný postoj, aký má k rozširovaniu EÚ dlhodobo skeptické Holandsko, zaujíma v prípade Albánska a Macedónska tiež Francúzsko. Jej predstaviteľka v utorok pred rokovaním s novinármi nehovorila.

Naopak Nemecko podporuje začiatok rozhovorov s dvoma balkánskymi štátmi, z ktorých Macedónsku cestu uvoľnilo aj nedávne urovnanie sporu o názov s Gréckom. Jeho štátny tajomník pre európske otázky Michael Roth pri príchode povedal, že stabilita, mier a demokracia na západnom Balkáne má pre celú úniu kľúčový význam.

„Preto si vysoko cením snahy oboch krajín posilniť vládu práva, nezávislé súdy a boj s korupciou. Sme pripravení dať zelenú a ja by som rád vyzval našich francúzskych a holandských kolegov, aby nás podporili,“ vyhlásil Roth. Pripustil, že výsledkom dnešného rokovania si nie je istý, štáty sa na začatie prístupových rozhovorov musia zhodnúť jednomyseľne.

Komisia v apríli svoje odporúčanie krajinám, aby rozhovory začali, zdôvodnila „dosiahnutým pokrokom“ s tým, že krajina musí ďalej zachovať a posilniť svoje reformné tempo.

EÚ sa v posledných mesiacoch začala po rokoch vlažného prístupu na západnom Balkáne opäť viac angažovať. Májový summit v Sofii so šiestimi štátmi regiónu okrem fráz o ich „európskej perspektíve“ ale krajinám v regióne sľúbil predovšetkým ekonomickú podporu napríklad pri budovaní infraštruktúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Holandsko #Albánsko #Macedónsko #vstup do EÚ