Konanie o právnom štáte voči Maďarsku? Znáška klamstiev a nátlak, reaguje Budapešť

Výbor Európskeho parlamentu LIBE, ktorý má na starosti občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, podporil začatie konania voči Maďarsku pre obavy z ohrozenia právneho štátu v tejto členskej krajine EÚ. Už od minulého roka tomuto konaniu, na ktorého konci by mohli krajiny prísť o hlasovacie práva v Rade EÚ, čelí Poľsko. Výsledok hlasovania kritizoval maďarský premiér Viktor Orbán aj minister zahraničia Péter Szijjártó.

25.06.2018 17:53
debata (15)

„Zo strany Maďarska hrozia jednoznačné riziká vážneho porušenia hodnôt, na ktorých Európska únia stojí,“ stojí v správe europoslankyne Judith Sargentiniovej, ktorú výbor LIBE schválil. Za sa vyslovilo 37, proti 19 členov výboru. O správe bude musieť však v pléne hlasovať ešte celý europarlament.

Ministrov EÚ v dokumente poslanci vyzývajú, aby sa zaoberali tým, či dochádza v Maďarsku k porušovaniu európskych hodnôt. Na konci procesu, ktorý by bol započatý aktiváciou článku sedem Lisabonskej zmluvy, by mohlo byť až odobratie hlasovacích práv Maďarsku v EÚ.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó už v apríli pred členmi výboru LIBE odmietol tvrdenie, že sú v jeho krajine demokracia a právny štát v ohrození. Dokument, ktorý poslanci schválili, označil za „znášku klamstiev“ a schválenie správy za „zinscenovaný proces“. Brusel podľa neho nemá záujem o pravdu a tancuje podľa toho, „ako George Soros píska“. Americký finančník maďarského pôvodu Soros je častým terčom útokov členov maďarskej vlády.

Orbán znovu vytiahol Sorosa

Tiež premiér Viktor Orbán schválenú správu označil za „Sorosovu“. Podľa agentúry MTI premiér konštatoval, že Sargentiniová je „človekom“ amerického finančníka Georgea Sorosa, práve preto dokument považuje za Sorosovu správu.

Europoslanci podľa neho chcú vyvinúť nátlak na Maďarsko, aby zmenilo svoj postoj k migrácii. „Keďže však maďarskí voliči o tomto už rozhodli, nie je ďalej o čom hovoriť,“ povedal Orbán s odkazom na aprílové volebné víťazstvo svojej strany.

Procedúre podľa článku sedem Lisabonskej zmluvy čelí od minulého roka tiež Poľsko. Maďarský parlament na začiatku tohto roka schválil rezolúciu, v ktorej vyjadril Varšave podporu. Za odobratie hlasovaniach práv niektorej členskej krajine EÚ by museli hlasovať všetky zvyšné štáty.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #EP