Lídri krajín EÚ na minisummite hľadali spoločné riešenia migrácie

Lídri Nemecka, Francúzska a ďalších európskych krajín sa zišli v Bruseli na popoludňajšie neformálne rozhovory, kde prebrali rozpory v otázkach migrácie pred oficiálnym summitom Európskej únie, ktorý sa začne vo štvrtok.

24.06.2018 15:08 , aktualizované: 19:59
minisummit, EÚ, migrácia. Charles Michael,... Foto:
Belgického premiéra Charlesa Michela víta predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na úvod minisummitu EÚ.
debata (52)

Krajiny Európskej únie sa musia snažiť nájsť európske riešenie migračnej problematiky, uviedla pri odchode z nedeľného rokovania viac ako polovice štátov EÚ nemecká kancelárka Angela Merkelová. Kde takéto riešenie nebude možné, je podľa nej na mieste spolupráca skupín konkrétnych zainteresovaných štátov.

Podľa nemeckej kancelárky nie je možné nechať krajiny, kam migranti v najväčších počtoch prichádzajú, aby sa so situáciou vyrovnávali samostatne. Migranti si však tiež nesmú vyberať, v akej európskej krajine chcú o azyl požiadať, upozornila Merkelová.

Niekoľkohodinová schôdzka, ktorú šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker zvolal len krátko pred štvrtkovým riadnym summitom EÚ, sa podľa nemeckej kancelárky zaoberala tromi hlavnými okruhmi tém – spoluprácou s tretími krajinami pri zvládaní migračných tokov, snahou posilniť ochranu vonkajšej hranice bloku a tiež spôsobom, ako krajiny vnútri únie môžu zastaviť presuny migrantov medzi nimi.

Na pojednávaní, ktorého sa okrem iného nezúčastnil žiadny zástupca krajín vyšehradskej skupiny, teda ČR, Poľska, Maďarska a Slovenska, vraj kancelárka zaznamenala „veľa dobrej vôle“, ale aj pretrvávajúce rozpory v prístupe.

„Je veľa vecí, ktoré máme spoločné. Všetci súhlasia, že je potrebné spoločné riešenie spoločné výzvy, teda, ako zvládať migračné toky,“ povedal pri odchode španielsky premiér Pedro Sánchez. Konkrétne závery podľa neho stretnutie neprinieslo.

Maltský premiér Joseph Muscat po stretnutí novinárom povedal, že na veľmi otvorenom pojednávaní zaznamenal ochotu k „istým operačným zmenám“.

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte v nedeľu v Bruseli svojim kolegom ponúkol desaťbodový plán, v ktorom Taliani okrem iného navrhujú, aby si každá členská krajina EÚ stanovila kvóty na počet ekonomických migrantov, inak by jej hrozil finančný postih.

Európa musí zostať verná svojim hodnotám, tvrdí Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona pred novinármi terajšiu krízu označil za politickú. Európa podľa neho musí zostať verná svojim hodnotám individuálnych ľudských práv a práve na nich založiť riešenie.

Macron tiež uviedol, že je potrebné nájsť spôsob ako obmedziť pohyby migrantov medzi krajinami EÚ, ale aj ich príchod do únie.

Minisummit 16 štátov EÚ zvolal na nedeľné popoludnie do Bruselu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Česká republika sa spolu s ďalšími štátmi vyšehradskej skupiny, teda Slovenskom, Maďarskom a Poľskom, rozhodla nezúčastniť.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #migračná kríza #minisummit EÚ