Francúzska vláda kritizuje bojkot minisummitu zo strany krajín V4

Hovorca francúzskej vlády očakáva, že summit Európskej únie koncom júna, venovaný predovšetkým imigrácii, bude obtiažny, a to najmä kvôli "bojkotu" nedeľného minisummitu krajinami vyšehradskej skupiny (V4), ku ktorým patrí aj Slovenská republika. Hovorca Benjamin Griveaux to podľa agentúry AFP povedal v sobotu rozhlasovej stanici Europe 1. Podľa AFP sa v pracovnom dokumente schôdzky hovorí o kvótach pre utečencov.

23.06.2018 11:49
debata (35)

„Pokiaľ ide o návrhy francúzskeho prezidenta (Emmanuela Macrona) ohľadom európskeho migračného úradu, ohľadom posilnenia Frontexu (Európskej agentúry pre pobrežnú a pohraničnú stráž) … nemecká kancelárka (Angela Merkelová) pred dvoma týždňami svoje stanovisko upravila,“ povedal hovorca.

„To bude na programe debát počas víkendu aj na summite EÚ budúci týždeň, ktorý bude náročný, o tom nemôžeme našim občanom klamať,“ dodal Griveaux.

Kancelárka Merkelová v piatok vylúčila, že by na summite EÚ 28. a 29. júna, na ktorom je do značnej miery závislé jej politické prežitie, mohlo byť nájdené európske riešenie problému okolo migrantov.

„Zatiaľ existujú stanoviská, ktoré sú stále veľmi vzdialené,“ poznamenal hovorca francúzskej vlády. Pritom vyjadril poľutovanie nad „pozíciou bojkotu“ krajín vyšehradskej skupiny, ktorú tvorí ČR, Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

Tieto krajiny, ktoré zaujímajú tvrdú líniu v oblasti prisťahovalectva, sa vo štvrtok rozhodli nezúčastniť sa nedeľného minisummitu v Bruseli k tejto téme. Tým podľa AFP zneistili možnosť dosiahnuť konsenzus, ktorý si želajú predovšetkým Nemecko a Francúzsko.

Podľa provizórneho pracovného dokumentu, ktoré má agentúra k dispozícii, účastníci nedeľnej schôdzky predpokladajú vytvorenie „účinného mechanizmu solidarity“ s povinnými kvótami prerozdeľovania migrantov medzi členskými krajinami únie.

To krajiny V4 ostro odmietajú.„Pokiaľ ide o krajiny vyšehradskej skupiny, ktoré užívajú výhody (z členstva) Európskej únie, finančne …, čo je úplne legitímne, nemožno tieto výhody využívať bez rešpektovania základných hodnôt a solidarity medzi európskymi krajinami,“ povedal Griveaux.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #bojkot #krajiny V4 #minisummit EÚ