Britská vláda stanovila poplatky aj pre Slovákov

Britské bydlisko, platné doklady, čistý register a okolo 74 eur budú potrebovať občania krajín únie, aby mohli zostať žiť a pracovať vo Veľkej Británii aj po brexite. K tomu má dôjsť na konci marca 2019. Britská vláda vo štvrtok zverejnila prvé podrobnosti, týkajúce sa registračného procesu na získanie statusu usadlíka.

21.06.2018 15:49 , aktualizované: 22.06.2018 12:34
Sajid Javid Foto: ,
Britský minister vnútra Sajid Javid sa kriticky vyjadril na adresu Bruselu, ktorý podľa neho zanedbáva otázku práv občanov Británie, čo zostanú žiť v krajinách únie po brexite.
debata (18)

"Po celý čas sa budeme snažiť povolenie na pobyt poskytnúť a nie hľadať príčiny na odmietnutie,“ tvrdí podľa agentúry Reuters britský minister vnútra Sajid Javid. Sám sa kriticky vyjadril na adresu Bruselu, ktorý podľa neho zanedbáva otázku práv občanov Británie, čo zostanú žiť v krajinách únie po brexite.

Briti tvrdia, že nový systém bude jednoduchý. Postačí, ak žiadatelia predložia svoje doklady, bývajú v Británii a majú čistý register trestov. Všetko má byť realizovateľné on-line či cez mobilnú aplikáciu, tá je však dočasne nedostupná pre užívateľov Apple.

Za zotrvanie v krajine aj po brexite si občania niektorej z členských krajín únie zaplatia 65 libier – teda takmer 74 eur. Za deti bude polovičná taxa, teda 32,5 libry (takmer 37 eur). Krajina takto na poplatkoch za povolenie na pobyt vyberie nemalú sumu. V krajine žije okolo 3,4 milióna Európanov. Z nich je približne 95-tisíc Slovákov.

Cudzinci z Británie odchádzajú

Počet občanov z členských krajín vo Veľkej Británii klesol výrazne v minulom roku. Naopak, poriadne poskočil počet tých, čo krajinu opustili. Cudzinci pritom obsadzujú hlavne pracovné miesta, o ktoré domáci nestoja.

Klesol tak aj počet Slovákov, čo v Británii zostali. Domov ich však neťahá len neistá budúcnosť pre brexit, ale aj rastúca slovenská ekonomika. Na Slovensku totiž akútne chýbajú pracovníci, a tak firmy v boji o každého kvalitného človeka dvíhajú aj platy. Rozdiel medzi skutočným zárobkom v zahraničí a na Slovensku sa tak stiera. Hoci platy u nás sú stále nižšie, život vyjde stále o čosi lacnejšie ako v cudzine. V tomto roku sa pritom podľa makroekonomickej prognózy Inštitútu pre finančnú politiku očakáva ďalší, takmer 6-percentný, rast platov. Priemerná mzda by tak mala prekročiť hranicu tisíc eur.

Výnimku z registračného procesu v Británii dostanú len Európania s trvalým pobytom. Zvyšných rozdelia do dvoch skupín podľa dĺžky pobytu. Tí, čo v krajine žijú nepretržite päť rokov, dostanú status usadlíka. Ten im zaručí rovnaké práva a podmienky na prácu, štúdium a prístup k sociálnym benefitom a službám, ako mali doteraz. To isté pritom bude platiť aj pre ich rodinných príslušníkov. Ľudia, čo nesplnia podmienku piatich rokov pred koncom roka 2020, dostanú takzvaný predrezidenčný status.

To, ako presne bude celý systém fungovať, spresnia Briti neskôr počas tohto roka. "Chceme to urobiť takým ľahkým, ako to pôjde, pre európskych občanov a ich rodinných príslušníkov vo Veľkej Británii, aby sme zabezpečili ich práva,“ vyhlásilo britské ministerstvo vnútra. Britská vláda pritom vlani vyhlásila, že po odchode z únie budú firmy za zahraničných pracovníkov platiť ročne okolo 1 000 libier – teda okolo 1 138 eur.

Čaká sa na Brusel

Pred referendom o brexite Brusel pripustil výnimky pre Veľkú Britániu, týkajúce sa sociálnych dávok pre cudzincov. Tie však s odchodom Britov z únie končia. Otázne tak zostáva, či a ako bude Londýn túto otázku riešiť. Práve toho sa chytá pri svojich plánoch na indexáciu dávok Rakúsko.

Nateraz únia nepovedala, či prídu zo strany členských štátov podobné protiopatrenia. Zrejmé je len, že Brusel chce zachovať tesné vzťahy s Londýnom v oblasti boja proti terorizmu, zahraničnej politiky, ale aj obchodu. Do prílišných detailov však nezachádza.

Ešte vlani Británia hovorila aj o obmedzovaní dávok pre deti cudzincov v ich domovskej krajine, ktoré mali brať len také dávky, aké dostávajú doma. Teraz slovenská rodina žijúca v Británii dostáva rovnaké detské prídavky ako rodení Briti. Asi 2-tisíc Slovákov v Británii poberá prídavky na deti, ktoré zostali doma v rodnej krajine. Na Slovensku sa pohybuje mesačný príspevok na dieťa v sume 23,68 eura. V Británii dostanú pracujúci alebo aj tí, ktorí si prácu hľadajú, na dieťa 20,70 libry (23,60 eura) týždenne.

Guardian odhaduje niekoľko tisíc žiadostí denne

Žiadatelia o status usadlíka budú musieť britským úradom predložiť pasy, prípadne občianske preukazy a digitálnu fotografiu. Ministerstvo vnútra následne cez rôzne registre automaticky overí, či daný človek v Británii skutočne žije. Ľuďom, ktorí boli odsúdení na viac ako 12 mesiacov, hrozí, že ich žiadosť bude zamietnutá. Rodičia, ktorí sa starajú na plný úväzok o dieťa či o svojich príbuzných, dôchodcovia a študenti získajú status usadlíka bez doloženia príjmov.

Denník The Guardian uviedol, že ministerstvo vnútra bude musieť spracovať niekoľko tisíc žiadostí denne, aby všetko stihlo dokončiť do júna 2021, keď sa program skončí. Ministerstvo odhaduje, že v Británii bude mať nárok na požiadanie o štatút 3,2 až 3,8 milióna úniových občanov. (ČTK)

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #štatút usadlíka