Stiahnite sa z okupovaných území v Gruzínsku, vyzýva Moskvu europarlament

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu vyzvali Ruskú federáciu, aby ukončila okupáciu gruzínskych území - Abcházska a Južného Osetska. V uznesení sa spresňuje, že Moskva musí naplno rešpektovať územnú celistvosť Gruzínska.

14.06.2018 15:42
Gruzínsko, Osetsko, Rusko Foto:
Fotografia pochádzajúca z roku 2008 zachytáva ruské bombardovacie lietadlo útočiace na pozície gruzínskej armády.
debata (80)

Poslanci EP upozornili, že takmer desať rokov po vojenskej agresii voči Gruzínsku, v auguste 2008, Rusko pokračuje v nezákonnej okupácii gruzínskych území Abcházsko a Južné Osetsko. V uznesení sa uvádza, že išlo o prvý väčší otvorený ruský útok na politické usporiadanie Európy, po ktorom nasledovali ďalšie akty agresie – vrátane anexie Krymu a vojny na východe Ukrajiny.

Uznesenie konštatuje, že Rusko odmieta plne dodržiavať dohodu o prímerí z 12. augusta 2008, ktorá bola sprostredkovaná EÚ, a neustále posilňuje svoju nezákonnú vojenskú prítomnosť v gruzínskych separatistických regiónoch.

Europarlament v tejto súvislosti vyjadril jednoznačnú podporu suverenite a územnej celistvosti Gruzínska. Poslanci požiadali Rusko, aby odvolalo svoje rozhodnutie uznať takzvanú nezávislosť gruzínskych regiónov Abcházska a Južného Osetska.

Misia EÚ

Podľa uvedenej výzvy by Rusko malo stiahnuť z Gruzínska všetky svoje vojenské jednotky, umožniť pozorovateľskej misii EÚ (EUMM) neobmedzený prístup na okupované územia a zastaviť budovanie plotov s ostnatým drôtom a ďalších bariér, ktoré bránia vzájomných kontaktom ľudí a izolujú populáciu oboch okupovaných regiónov.

Predseda Výboru EP pre zahraničné veci, nemecký europoslanec David McAllister, v tejto súvislosti zdôraznil, že ide o zmrazený konflikt, ktorý by sa však nemal stať zabudnutým.

Tri ruské kroky

„Vyriešenie konfliktu si vyžaduje tri kroky zo strany Ruska: bezpodmienečné naplnenie všetkých ustanovení dohody, zastavenie upevňovania administratívnych hraníc a zdržanie sa ďalšieho postupu do gruzínskeho vnútrozemia a umožnenie návratu všetkých vysídlených gruzínskych občanov,“ uviedol v správe pre médiá.

Poslanci v uznesení zdôraznili, že EÚ je pevne odhodlaná prispieť k mierovému vyriešeniu rusko-gruzínskeho konfliktu, a to aj prostredníctvom osobitného zástupcu EÚ pre Zakaukazsko a pre krízu v Gruzínsku, v rámci medzinárodných rokovaní v Ženeve, ktorým Únia spolupredsedá. Únia chce k tomuto procesu prispieť aj činnosťou svojej pozorovateľskej misie v Gruzínsku.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Gruzínsko #Európsky parlament