Eurobarometer: Rok pred voľbami do europarlamentu silnie dôvera občanov v EÚ

Väčšina Európanov hodnotí hospodársku situáciu ako dobrú a budúcnosť vníma pozitívne. Dôvera v EÚ silnie a podpora hospodárskej a menovej únie je na najvyššej úrovni. Vyplýva z nového prieskumu Eurobarometra, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

14.06.2018 14:27
ľudia, demografia Foto:
Ilustračná snímka.
debata (27)

Jarný štandardný prieskum Eurobarometra sa uskutočnil prostredníctvom osobných rozhovorov od 17. do 28. marca 2018, keď bolo oslovených 33.130 respondentov z 28 členských štátov EÚ a piatich kandidátskych krajín.

Prieskum naznačil, že 50 percent Európanov aj naďalej pozitívne vníma stav európskeho hospodárstva, za negatívny ho považuje 37 percent opýtaných. V 25 členských štátoch Únie väčšina respondentov uviedla, že európske hospodárstvo je v dobrom stave. Od jesene 2017 sa pozitívne vnímanie zvýšilo v 21 členských štátoch.

Prvýkrát od jari 2007 prevažuje aj priaznivé hodnotenie stavu národného hospodárstva (49 percent) nad negatívnym vnímaním (47 percent). Od jesene 2017 sa pozitívne vnímanie stavu domáceho hospodárstva zvýšilo v 18 členských štátoch, najviac v Portugalsku, Írsku, vo Fínsku a v Litve. V Holandsku a Luxembursku považuje stav národného hospodárstva za dobrý až 93 percent respondentov, zatiaľ čo v Grécku iba dve percentá.

Podľa Eurobarometra rekordnú úroveň dosiahla aj podpora pre hospodársku a menovú úniu a euro. Tri štvrtiny respondentov (74 percent) v eurozóne podporujú jednotnú menu EÚ.

Dôvera v EÚ

Podľa aktuálneho prieskumu dôvera v EÚ vzrástla na 42 percent a dosiahla najvyššiu úroveň od jesene 2010. Únii dôverujú občania v 15 členských štátoch, najviac v Litve (66 percent), Portugalsku a Dánsku (57) s v Luxembursku a Bulharsku (56).

Od jesene 2017 dôvera v EÚ rástla v 19 krajinách, najmä v Portugalsku a Slovinsku, v šiestich krajinách táto podpora klesla, najviac v Belgicku (o 6 percent), Maďarsku (5) a na Slovensku, kde 44-percentná podpora pre Úniu znamená pokles o 4 percentuál­ne body.

Celkovo 40 percent Európanov vníma EÚ pozitívne, 37 percent ju vníma neutrálne a 21 percent negatívne. Najvyššie percentuálne hodnoty zaznamenali v Írsku (64 percent), Bulharsku a Portugalsku (56) a v Luxembursku (54).

Dôvera v EÚ je stále vyššia než dôvera v národné vlády alebo parlamenty, keď podľa uvedeného prieskumu 42 percent Európanov dôveruje EÚ, zatiaľ čo len 34 percent dôveruje svojmu národnému parlamentu a vláde.

Občania EÚ

Podľa Eurobarometra je 58 percent Európanov optimistická, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ. Pozitívne naladenie ohľadne budúcnosti EÚ prevažuje v takmer všetkých členských štátoch okrem Grécka (53 percent pesimistických respondentov) a Spojeného kráľovstva (48 percent pesimistických a 43 percent optimistických respondentov).

Európania za dva najväčšie prínosy Únie vnímajú voľný pohyb osôb, tovaru a služieb v EÚ (58 percent) a mier medzi členskými štátmi EÚ (54 percent), pričom sa 70 percent Európanov cíti byť občanmi EÚ.

Obavy z terorizmu

Najväčšie obavy majú Európania z migrácie a terorizmu. Hlavnou výzvou pre 38 percent Európanov je migrácia, na druhom mieste je terorizmus (29 percent) a až potom sa obavy opýtaných týkajú hospodárskej situácie (18 percent), stavu verejných financií (17) a nezamestnanosti (14). Na národnej úrovni sa ako hlavné problémy vnímajú nezamestnanosť (25 percent), zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie (23) a migrácia (21).

V porovnaní s jarou 2014 má podľa Eurobarometra viac občanov EÚ pocit, že im prospievajú kľúčové iniciatívy Únie, ako je zrušenie hraničných kontrol (53 percent), lacnejšie roamingové hovory (48), posilnené práva spotrebiteľov pri nákupe produktov alebo služieb v inej krajine EÚ (37) alebo posilnené práva cestujúcich v leteckej doprave (34).

Voľný pohyb podporuje 82 percent respondentov a spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku 75 percent opýtaných. Väčšina Európanov, 71 percent, podporuje aj obchodnú politiku EÚ.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Eurobarometer