EÚ, Británia i Francúzsko uvítali výsledok summitu Trumpa s Kimom

Výsledok summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v utorok privítali Európska únia, Británia i Francúzsko.

12.06.2018 15:41
debata (2)
Podľa šéfky úniovej diplomacie Frederiky Mogheriniovej sa potvrdilo dlhodobé presvedčenie EÚ, že trvalý mier na Kórejskom polostrove sa dá dosiahnuť len pomocou diplomacie.

„Ísť cestou diplomacie je výzvou, ale vždy sa oplatí,“ uviedla v reakcii na summit Trumpa s Kimom Mogheriniová. Cieľ je podľa nej naďalej jasný a to „úplné, overiteľné a nezvratné jadrové odzbrojenie“ na Kórejskom polostrove. Spoločné vyhlásenie, ktoré v utorok v Singapure americký prezident a severokórejský vodca podpísali, je podľa šéfky úniovej diplomacie znamením, že tento cieľ možno dosiahnuť.

„Vítame, že sa prezident Trump a Kim Čong-un stretli na konštruktívnom summite. Je to dôležitý krok k stabilite regiónu, ktorý je dôležitý pre celosvetový hospodársky rast,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničia Boris Johnson, podľa ktorého ale zostáva ešte veľa práce . „Dúfame, že Kim bude naďalej rokovať v dobrej viere, aby sa dosiahlo úplné, overiteľné a nezvratné vytvorenie denuklearizovaných zón,“ dodal Johnson.

Dokument, ktorý Trump a Kim podpísali, je podľa francúzskej ministerky pre európske záležitosti Nathalie Loiseauovej „významným krokom“. Zároveň vyjadrila poľutovanie nad správaním USA, ktoré rokujú so Severnou Kóreou, zatiaľ čo jadrovú dohodu s Iránom v máji vypovedali. Podpis dokumentu s Kimom podľa Loiseauovej „prakticky odmeňuje niekoho, kto konal proti všetkým medzinárodným dohodám“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Francúzsko #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una