Europoslanci chcú rýchlu reformu azylového systému

Lídri európskych krajín by sa mali na júnovom summite zhodnúť na podobe reformy azylového systému, inak môže EÚ čeliť zásadnému humanitárnemu problému. Európsku radu k tomu vyzvali poslanci Európskeho parlamentu, podľa ktorých EÚ aj vzhľadom na protiimigračný postoj novej talianskej vlády urýchlene potrebuje aktualizované pravidlá azylového procesu.

12.06.2018 12:28
migrant, utečenec, akcia, líbya, stredozemne... Foto: ,
Utečenci z Afriky na loďke v Stredozemnom mori v snahe dostať sa do Európy. Archívna snímka.
debata (7)

Európski ministri minulý týždeň odmietli kompromisný návrh reformy a očakáva sa, že jej riešenie bude záležitosťou nasledujúcich mesiacov.

Veľká časť poslancov považuje za varovanie osud lode Aquarius s viac ako 600 migrantmi, ktorú cez víkend odmietli prijať Taliansko aj Malta. Hroziacu tragédiu odvrátila španielska vláda, ktorá ponúkla preťaženej lodi s dochádzajúcim zásobami možnosť zakotviť pri španielskych brehov.

„Nie je to ojedinelá situácia. Nie je čas odkladať riešenie migrácie,“ povedal socialistický poslanec Udo Bullman, podľa ktorého je odmietavá reakcia Talianska varovaním. Podobne sa vyjadril rad ďalších poslancov, ktorí často odkazovali na návrh reformy označovanej ako Dublin IV schválený vlani parlamentom. EP počítal s prerozdeľovaním migrantov a s tým, že nebudú musieť o azyl žiadať v prvej európskej krajine, čo však nenašlo u členských štátov dostatočnú podporu.

„Nehovorím, že by mal byť v Európe prijímaný každý migrant. Ale nemôžeme nechať umierať ľudí v Stredozemnom mori,“ vyhlásil počas parlamentnej debaty podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, podľa ktorého sa EK pokúša vyčleniť nové financie na podporu riešení migračnej problematiky. Potrebný je podľa neho realistický plán investícií v Afrike, posilnenie ochrany vonkajších hraníc únie, čo presadzujú politici odmietajúci vo svojich krajinách prijímať prisťahovalcov, aj kvalitný azylový program pomáhajúci ohrozeným ľuďom.

EÚ sa azylovou reformou bezvýsledne zaoberá už dva roky. Bulharské predsedníctvo minulý týždeň predložilo ministrom vnútra členských krajín nový návrh, z ktorého však nezmizli prerozdeľovacie kvóty vyvolávajúce odpor najmä v postkomunis­tických krajinách. Nesúhlas však dali najavo aj Taliansko či Nemecko a hľadanie možného kompromisu tak bude záležitosťou nadchádzajúceho summitu. Jednou z možností je, že poverí riešením problému Rakúsko, ktoré bude predsedníckou krajinou v druhej polovici roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #azylová politika #utečenecké kvóty