Johnson pripustil, že brexit sa môže skončiť krachom

Britský minister zahraničia Boris Johnson pripustil, že odchod krajiny z Európskej únie by sa mohol napokon skončiť krachom. Na stredajšej súkromnej večeri so skalnými podporovateľmi brexitu z radov vládnych konzervatívcov tiež priznal rastúci obdiv k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý by vraj viedol rokovania s Bruselom o podmienkach odchodu z EÚ oveľa razantnejšie než samotní Briti. Jeho výroky si tajne nahral jeden z účastníkov akcie a odovzdal ich webu Buzzfeed.

08.06.2018 10:36
Boris Johnson Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (9)

Johnson vyhlásil, že rokovania spejú k „momentu pravdy“ a do fázy, keď Briti začnú byť bojovnejší. Brexit sa podľa neho nech tak, či onak uskutoční a bude nezvratný. Je tu však riziko, že to nebude ten brexit, aký by Briti chceli.

„Musíte sa zmieriť so skutočnosťou, že sa to tiež môže skončiť krachom. Nechcem, aby niekto počas krachu panikáril. Žiadnu paniku,“ vyhlásil Johnson, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že všetko nakoniec dobre dopadne.

Johnson sa tiež priznal, že stále viac obdivuje Donalda Trumpa, pretože verí, že jeho „šialenstvo“ má svoju metodiku. „Predstavte si, keby brexit robil Trump. Išiel by do toho čertovsky tvrdo. Všetko by sa rozpadlo, nastal by všade chaos. Všetci by si mysleli, že sa zbláznil. Lenže ono by to niekam mohlo viesť,“ zdôraznil minister pred dvoma desiatkami členov skupiny Conservative Way Forward (Konzervatívna cesta vpred), ktorá tvrdí, že sa k nej hlási stovka poslancov Konzervatívnej strany.

Johnson obvinil vyjednávačov EÚ, že rokujú tvrdo len preto, aby odradili ďalších potenciálnych odpadlíkov od snahy úniu opustiť. Zľahčil tiež problém otvorenej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorý komplikuje rokovania o tom, či Británia zostane alebo nezostane členom colnej únie. Rastúci počet členov oboch komôr britského parlamentu si myslí, že ju Británia opustiť nebude môcť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson