OLAF za rok 2017 zaistil vrátenie troch miliárd eur späť do rozpočtu EÚ

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) v správe za rok 2017 uviedol, že vlani uzavrel 197 vyšetrovaní a vydal 309 odporúčaní príslušným vnútroštátnym orgánom členských krajín a orgánom EÚ. Na základe svojich zistení odporučil vrátiť do rozpočtu EÚ prostriedky v celkovej výške viac ako tri miliardy eur, čo je takmer päťnásobne viac oproti roku 2016.

06.06.2018 15:38
debata (1)

Príspevky spätne získané do eurorozpočtu (3,095 miliardy eur) sa rozdelia na projekty, ktoré môžu stimulovať ekonomický rast a tvorbu pracovných miest v Európe.

V správe OLAF-u sa uvádza, že úrad vlani otvoril 215 nových vyšetrovaní, čo sa stalo po 1111 predbežných analýzach vykonaných odborníkmi tohto úradu. Zároveň sa tomuto úradu podarilo v minulom roku skrátiť priemerné trvanie vyšetrovaní na obdobie 17,6 mesiaca.

Správa, ktorú OLAF vydáva už druhý rok po sebe, analyzuje najvýraznejšie trendy pri podvodoch so zdrojmi z rozpočtu EÚ. V prípade podvodov týkajúcich sa štrukturálnych fondov EÚ dominuje korupcia, konflikt záujmov a manipulácia s výberovými konaniami, pričom úrad upozornil, že v niektorých prípadoch sa pokúšajú profitovať z týchto schém organizované zločinecké skupiny.

K zisteniam OLAF-u patrí aj skutočnosť, že podvodníci sa čoraz viac pokúšajú zneužiť finančné prostriedky určené na výskum alebo riešenie utečeneckej krízy a k úniku daňových poplatkov dochádza aj zásluhou súčinnosti cezhraničného organizovaného zločinu.

„Akékoľvek medzery v legislatívnom nastavení alebo prevádzkovej schopnosti colných správ fungovať cezhranične sú rýchlo zneužívané organizovanými zločineckými skupinami,“ uvádza sa v dokumente OLAF-u.

Úrad skonštatoval, že tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj v roku 2017 bol stredobodom jeho vyšetrovacích činností sektor štrukturálnych fondov EU.

V tabuľke znázorňujúcej vyšetrovanie využívania finančných prostriedkov EU na vnútroštátnej alebo regionálnej úrovni v roku 2017 sa uvádza, že Slovensko bolo vyšetrované v štyroch prípadoch. Dva z nich boli uzavreté s odporúčaniami pre zodpovedné úrady.

Podľa štatistík OLAF-u skúmajúcich nezrovnalostí členských štátov pri čerpaní európskych štrukturálnych a investičných fondov a príspevkov na poľnohospodárstvo v rokoch 2013–2017 bolo v prípade Slovenska zistených 1672 podvodných a tiež nezneužiteľných nezrovnalostí. Ich finančný dosah bol vo výške 11,39 percenta z čerpaných platieb. OLAF v tomto období ukončil 16 vyšetrovaní s odporúčaniami pre zodpovedné úrady, čo malo 2,09-percentný dosah na celkové platby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #rozpočet #OLAF