EP bude sledovať vyšetrovanie vrážd Jána Kuciaka a maltskej novinárky

Európsky parlament zriadil poslaneckú skupinu, ktorá bude monitorovať vyšetrovanie vrážd novinára Jána Kuciaka a maltskej reportérky Daphne Caruanovej Galiziovej. V skupine budú zástupcovia všetkých parlamentných politických zoskupení, informovala agentúra Reuters.

05.06.2018 20:18
debata (20)

Parlamentný výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci zároveň vo vyhlásení uviedol, že je „znepokojený nedostatkom pokroku“ v národnom vyšetrovaní oboch káuz, správami o zastrašovaní novinárov a pretrvávajúcimi obvineniami z korupcie a podvodov.Podobne sa podľa Reuters vyjadrila tiež úniová policajná agentúra Europol.

Maltskú investigatívnu reportérku Caruanovú Galiziovú zavraždili vlani v októbri. Pod jej autom vybuchla nálož, strojca činu doteraz nebol zadržaný. Maltská polícia v súvislosti s vraždou Galiziovej drží vo väzbe tri osoby, ktoré obvinili z kladenia a odpálenia bomby. Prokurátori ani polícia o motíve vraždy žiadne verejné vyhlásenia neurobili. Špekuluje sa o napojení vrahov na najvyšších maltských politikov.

Europoslanci, ktorí Maltu navštívili, minulý týždeň konštatovali, že vyšetrovanie je „vážne ohrozené“. Upozornili, že prokurátor poverený prípadom dostal ponuku na vyššiu pozíciu, a vo vyšetrovaní by tak v podstate nemohol pokračovať.

Vypátraní neboli ani vrahovia Kuciaka a jeho snúbenice. Dvojicu zastrelili vo februári v ich dome. Vedenie polície ako najpravdepodobnejší motív vraždy označilo Kuciakovu investigatívnu prácu. Polícia už krátko po vražde čelila kritike odborníkov za to, že k vyšetrovaniu tiel neprizvali súdneho lekára, ale patológa, ktorý prednáša histológiu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #vražda novinára Jána Kuciaka