Smer navrhne Šefčoviča ako kandidáta socialistov na post šéfa EK

Stredoeurópski sociálni demokrati chcú s pomocou bulharských kolegov dostať na čelo Európskej komisie jej súčasného podpredsedu pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča.

04.06.2018 17:51 , aktualizované: 21:02
debata (2)

Zástupcovia sociálnej demokracie zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, a Bulharska sa na stretnutí v Bratislave dohodli, že by sa to malo stať po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované na budúci rok. Šefčovič v reakcii povedal, že iniciatíva na jeho nomináciu prišla z českej strany a že sa bude uchádzať o podporu sociálnych demokratov v celej EÚ.

„Záujem o túto kandidatúru mám a urobím všetko pre to, aby som získal dostatočnú podporu. Budem sa uchádzať o podporu sociálno-demokratických strán vo všetkých krajinách Európskej únie,“ uviedol pred novinármi Šefčovič.

Informáciu, že strana Smer navrhne podpredsedu Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča ako kandidáta socialistov na pozíciu predsedu EK a zároveň bude hľadať podporu u ostatných partnerov, potvrdil Viktor Stromček, generálny manažér Smeru.

„Túto tému sme diskutovali aj počas dnešného stretnutia v Bratislave a reakcie boli veľmi pozitívne,“ uviedol. Šefčoviča označil za rešpektovaného viceprezidenta EK so silným postavením v rámci celej Európy. „Nie je preto prekvapením, že niektoré krajiny začínajú uvažovať nad jeho kandidatúrou na post šéfa celej EK. Osobne si myslím že by bola škoda nevyužiť jeho potenciál a skúsenosti,“ doplnil Stromček.

„Plne túto nomináciu podporujem. Maroš Šefčovič patrí k excelentným politikom. Je to človek, ktorý ukázal na všetkých pozíciách na európskej úrovni svoje kvality a svoju zdatnosť. Budem držať palce Šefčovičovi, aby obhájil túto kandidatúru,“ povedal novinárom premiér a podpredseda strany Smer Peter Pellegrini. Dodal, že európski socialisti lepšieho kandidáta ako Šefčoviča nemajú.

Bývalý slovenský premiér a šéf Smeru Robert Fico vlani povedal, že by si Šefčoviča či šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka vedel predstaviť ako kandidátov Smeru na prezidenta Slovenska vo voľbách v roku 2019. Lajčák kandidatúru niekoľkokrát odmietol. Fico neskôr povedal, že krajina chce po ďalších eurovoľbách nominovať Šefčoviča na posty v Európskej komisii. Sám Šefčovič povedal, že sa chce venovať svojej súčasnej práci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #kandidatúra #Maroš Šefčovič