FT: Británia plánuje vypísať tendre na rivala systému Galileo tento rok

Prvé tendre na satelitný navigačný systém, ktorý by konkuroval projektu EÚ Galileo, má Británia v úmysle vypísať do konca tohto roka. Dúfa pritom, že jej partnerom v programe sa stane Austrália. Informuje o tom ekonomický denník Financial Times (FT).

21.05.2018 08:59
galileo Foto:
Navigačný systém Galileo bude po plnom spustení presnejší ako GPS, ruský GLONASS alebo čínsky Beidou.
debata (4)

Pokiaľ bude Brusel stále trvať na tom, že Británia by nemala mať prístup k systému Galileo v snahe obmedziť jej prístup k citlivým bezpečnostným informáciám po odchode krajiny z EÚ, Británia bude na rokovaní v budúcom týždni zrejme indikovať svoje odhodlanie presadiť vlastný program.

Podľa zdrojov denníka z vládnej administratívy už záujem o britský projekt naznačila Austrália, ktorá minulý týždeň oznámila plány pre národnú vesmírnu agentúru. Vec je však v počiatočnom štádiu a k žiadnemu kontaktu zatiaľ nedošlo.

Satelitný program Galileo, ktorý má byť konkurentom americkému systému GPS, sa ukázal byť konfliktným bodom medzi Britániou a EÚ, ktorá k Británii pristupuje tak, ako keby Londýn už úniu opustil. Británia preferuje zostať členom programu Galileo. Pokiaľ však bude odrezaná, je pripravená reagovať.

Vláda dúfa, že výberové konania na počiatočnú inžiniersku a projekčnú činnosť začne v priebehu nasledujúcich mesiacov. V tomto mesiaci vytvorila pracovnú skupinu poverenú vývojom možností pre systém na civilné aj vojenské účely.

Hoci Londýn oznámil, že zvažuje vybudovanie satelitného navigačného systému minulý mesiac, podľa FT pracuje na alternatíve ku Galileu už od roku 2016. Podľa najnovšej štúdie by britský systém stál asi 3,7 miliardy libier a vytvoril by 5 000 pracovných mi­est.

Británia doteraz hrala v rámci projektu Galileo významnú úlohu. Podieľala sa asi na 15 percentách prác na systéme. Britské firmy však boli už z ďalších rokovaní o vývoji systému vylúčené.

Agentúra pre európsky globálny navigačný satelitný systém (GSA), ktorá systém Galileo prevádzkuje, sídli od roku 2012 v Prahe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Európsky navigačný systém Galileo