EÚ pre Ukrajinu rozšírila sankčný zoznam o päť osôb

Európska únia o päť osôb rozšírila sankčný zoznam vytvorený kvôli krokom narúšajúcim územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny. Celkovo sa tak opatrenia týkajú už 155 fyzických osôb a 38 spoločností.

14.05.2018 13:56
debata (3)

Nové mená pribudli kvôli úlohe týchto ľudí pri organizovaní nedávnych ruských prezidentských volieb na nelegálne anektovanom území Krymu, uvádza Rada EÚ. Ide o funkcionárov volebných komisií Krymu a Sevastopoľa. Opatrenia namierené proti nim pozostávajú zo zákazu návštevy EÚ a zmrazenia aktív v únii.

Sankcie uvalené v dôsledku krízy na východ Ukrajiny na jednotlivcov a spoločnosti EÚ v marci predĺžila o ďalších šesť mesiacov; platiť tak budú najmenej do 15. septembra. Zavedené boli v marci 2014 a predlžované sú vždy po pol roku. Zoznam tých, ktorých sa sankcie týkajú, je priebežne upravovaný.

Cielené sankcie voči predstaviteľom Ruskej federácie aj ukrajinským separatistom nie sú jediným opatrením, ktoré EÚ kvôli ukrajinskej kríze prijala. V roku 2014 tiež zaviedla sankcie voči určitým sektorom ruskej ekonomiky, ktoré aktuálne platia do konca júla, ďalej zastavila prakticky všetku spoluprácu s Krymom a tamojšími podniky. Rusko na postup únie reagovalo vlastným opatrením, ktorým napríklad zakázala dovoz mnohých európskych potravinárskych výrobkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #protiruské sankcie