EUandME: Kampaň o výhodách a príležitostiach

Celoeurópska komunikačná kampaň EUandME oficiálne odštartovala 9. mája a bude trvať 18 mesiacov.

10.05.2018 13:00
debata (1)
EUandMe, logo

Cieľom je pripomenúť a zdôrazniť najmä mladým Európanom uchopiteľné a konkrétne výhody, ktoré im do života prinieslo členstvo v EÚ a ktoré im otvárajú nové príležitosti ale aj možnosť naplniť si svoje ciele a sny.

Súčasťou kampane je aj päť krátkych filmov natočených súčasnými európskymi režisérmi: Dalibor Matanić (Chorvátsko), Tomasz Konecki (Poľsko), Matthias Hoene (Nemecko), Yorgos Zois (Grécko), Zaida Bergroth (Fínsko). Filmy zobrazujú príbehy mladých ľudí, ktorých osudy nepriamo a zároveň pozitívne ovplyvnil práve život v EÚ.

Kampaň má päť nosných tém:

  • Jednoduchšie cestovanie v EÚ
  • Koniec roamingových poplatkov v EÚ
  • Silné spotrebiteľské práva v EÚ
  • Ochrana životného prostredia

1 Európska únia bez hraníc (MOBILITY)

  • Vďaka tzv. schengenskej dohode už neexistujú žiadne kontroly na hraniciach medzi 22 krajinami Európskej únie. Občania EÚ sa pri cestovaní z jedného štátu schengenského priestoru do druhého nemusia na hraniciach preukazovať občianskym preukazom ani pasom. Všetky členské štáty Európskej únie s výnimkou šiestich krajín (Bulharsko, Cyprus, Chorvátsko, Írsko, Rumunsko, Veľká Británia) sú členmi schengenského priestoru. Do schengenského priestoru patria aj štyri krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ: Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. V súlade so schengenskými pravidlami však môže členský štát za výnimočných okolností obnoviť dočasné hraničné kontroly, ak má podozrenie z ohrozenia verejného poriadku alebo národnej bezpečnosti.

2 Koniec roamingových poplatkov v EÚ (DIGITAL)

  • Pravidlá Európskej únie pre roaming za domáce ceny znamenajú, že za používanie mobilného telefónu pri cestách mimo domova v ktorejkoľvek krajine EÚ nemusíte platiť žiadne dodatočné roamingové poplatky. Tieto pravidlá sa vzťahujú na telefonovanie (na mobilné telefóny a pevné linky), na zasielanie textových správ (SMS) a využívanie dátových služieb v zahraničí. Takisto platia aj pri prijímaní volaní a textových správ, a to aj v prípade, že osoba, ktorej voláte, má iného mobilného operátora. Za využívanie týchto služieb počas ciest v rámci EÚ platíte úplne rovnakú cenu ako doma.

3 Silné spotrebiteľské práva v EÚ (RIGHTS)

  • Pri nakupovaní tovaru alebo služieb kdekoľvek v EÚ máte rovnaké spotrebiteľské práva, ktoré sa týkajú: kontaktných údajov, informácií o cene a platby, DPH, prepravy a dodania aj záruky o vrátenie tovaru. Ak ste si kúpili výrobok alebo službu v EÚ, obchodník je povinný poskytnúť vám jasné, správne a zrozumiteľné informácie o výrobku alebo službe pred tým, ako ich kúpite. Ako občan EÚ máte navyše nárok zaplatiť za tovar alebo služby kdekoľvek v EÚ rovnakú cenu, akú by zaplatili domáci. Jedinú výnimku tvoria prípady, pri ktorých je cenový rozdiel odôvodnený. Ak je zakúpený výrobok chybný alebo jeho vzhľad a funkčnosť nezodpovedajú opisu, podľa právnych predpisov EÚ obchodník vám ho musí opraviť, nahradiť, znížiť jeho cenu alebo vám vrátiť peniaze. Ak ste si kúpili tovar alebo službu on-line, alebo mimo obchodu (prostredníctvom telefónu, zásielkového predaja, podomového predajcu), máte právo zrušiť svoju objednávku a tovar vrátiť do 14 dní z akéhokoľvek dôvodu alebo bez udania dôvodu.

4 Podpora EÚ pre podnikateľov (SKILLS & BUSINESSES)

  • Ako občan EÚ máte právo založiť si vlastnú firmu (alebo podnikať ako živnostník) v ktorejkoľvek krajine EÚ, na Islande, v Nórsku alebo Lichtenštajnsku. Máte takisto právo vytvoriť si dcérsku spoločnosť alebo pobočku firmy, ktorá sídli v jednej z krajín EÚ. Na začatie podnikania sú k dispozícii rôzne fondy EÚ. V záujme zvýšenia viditeľnosti vášho podnikateľského projektu si navyše môžete svoj projekt zaregistrovať na Európskom portáli investičných projektov, ktorý vám umožní nadviazať kontakt s potenciálnymi medzinárodnými investormi.

5 Ochrana životného prostredia
Životné prostredie je základom existencie organizmov na Zemi vrátane človeka, preto sa oň musíme starať. Delíme sa o spoločné zdroje, ako sú voda alebo vzduch. Európa sa snaží ochraňovať tieto zdroje a zastaviť úbytok ohrozených druhov. Občania sú najviac znepokojení nedostatkom čistej vody, znečistením ovzdušia a nebezpečnými chemickými látkami. V súvislosti s ochranou zdravia a blahobytu ľudí pred tlakom a rizikami, ktoré spôsobujú problémy v oblasti životného prostredia, je cieľom politiky EÚ: zaručiť dostatok bezpečnej pitnej vody a vody určenej na kúpanie, zlepšiť kvalitu ovzdušia a znížiť hluk, znížiť alebo odstrániť účinky škodlivých chemických látok. EÚ tak zohráva dôležitú úlohu v medzinárodnom úsilí o podporu udržateľného rozvoja po celom svete.

Anketa: Čo pokladáte za najväčší prínos nášho vstupu do Európskej únie?

Dušan Kováč, historik

Dušan Kováč, historik, anketová foto

Európska únia je spoločenstvo demokratických štátov založené na tom, že všetky štáty uznávajú určité spoločné hodnoty. A aj keď sa občas objavia nejaké problémy, čo sa týka demokracie, tak je to tak, že sa tie úlety niektorých predstaviteľov niektorých krajín „vybalansujú“.

Takže ak si aj niektorí politici myslia, že nemusia dodržiavať isté pravidlá, nie je to tak. Najväčší prínos vidím práve v tom, že žiadny z týchto štátov nemôže zabehnúť príliš doprava ani doľava.

Anton, Prievidza

Anton, Prievidza, anketová foto

Pravdepodobne to, že môžeme voľne cestovať do zahraničia – bez vybavovania rôznych dokladov, do štátov, do ktorých to bol predtým problém a museli sme dlho čakať na hraniciach. Využívam to aj ja. To je asi najväčšie pozitívum, ktoré cítim.

Kamila Magálová, herečka

Kamila Magálová, herečka, anketová foto

Je úžasné, že sme sa stali členom Európskej únie, a mali by sme robiť všetko pre to, aby sme sa v nej udržali. Som na to veľmi hrdá. Viete, vyrastala som za tvrdého socializmu, v totalite, keď som si hovorila, že ja od tých súdruhov nechcem nič, len nech ma pustia von, veď sa vrátim. Dnes môžeme slobodne cestovať. Chcem mať pocit voľnosti, pocit, že sa môžem slobodne vyjadrovať k tomu, čo sa v tomto štáte deje.

Vladimír Krupanský, Bratislava

Vladimír Krupanský, Bratislava, anketové foto

To, že môžeme cestovať, voľne sa pohybovať v rámci Európskej únie. Využívam to. Vyhovuje mi to. Chodievam do Francúzska, do Nemecka, cestoval som aj do Anglicka, ale teraz tam majú brexit, tak to bude ťažké. Navštevujem i okolité štáty, Rakúsko, Poľsko… Výhodou je aj to, že platíme eurom. Nemusíme zamieňať peniaze.

Dominik Hrbatý, kapitán slovenského daviscupového tímu

Dominik Hrbatý, anketová foto

Pre mňa ako tenistu je to určite zjednodušenie cestovania v rámci Európskej únie, jednotná mena, ktorú máme, ale aj jednoduchšie bankové prevody či telefonovanie. Všetko, čo súvisí s pohybom osôb a peňazí. Pre človeka, ktorý veľa cestuje do zahraničia, je to veľká výhoda.

Eva Glváčová, Bratislava

Eva Glváčová, anketová foto

Vyhovuje mi jednotná mena a voľné cestovanie. Využívam to, často cestujeme – v lete na dovolenku, ale aj na kratšie výlety do okolitých štátov, do Rakúska či Nemecka.

Sylvia Porubänová, sociologička

Sylvia Porubänová, anketová foto

Som presvedčená, že ekonomické (a vďaka nim aj sociálne) prínosy nášho členstva v EÚ sú nespochybniteľné. Voľný pohyb osôb, tovarov, služieb, kapitálu, európske dotácie, prijatie eura… Možnosť študovať, pracovať, podnikať, žiť v ktorejkoľvek európskej krajine. A akokoľvek banálne to znie – predovšetkým záruka mieru v Európe! Otázkou zostáva, či celkový potenciál svojho členstva využívame zmysluplne a efektívne. V každom prípade pre mňa osobne má najväčšiu cenu európska „jednota v rôznosti“, symbolický a kultúrny rozmer európskeho občianstva.

Peter Štofaňák, Prešov

Peter Štofaňák, anketová foto

To, že môžeme v Európe neobmedzene cestovať. Využívam to, cestujem hlavne do Londýna za rodinou, bol som tam aj pracovne. No keďže Briti už nebudú v Európskej únii, bude to ťažšie.

Kristína Kulichová, Prievidza

Kristína Kulichová, anketová foto

Asi to, že môžeme voľne cestovať po štátoch Európskej únie bez toho, aby sme sa museli preukazovať. Počas leta to využívam aj ja, no pravidelne cestujem i do Brna, kde študujem.

Juraj Nvota, režisér

Jakub Nvota, režisér, anketová foto

To, že sme sa zbavili ruskej nadvlády, ktorá tu niekoľko desaťročí deformovala myslenie aj rozvoj tejto krajiny, a otvoril sa priestor, ktorý naši dedovia a pradedovia prirodzene užívali. Pretože Rusi sú síce Slovania, ale už Palárik v 19. storočí upozorňoval na ich expanzívne chúťky. Demokracia neprichádza z východu, ale zo západu. V Európskej únii predsa len cítim väčšiu slobodu.

Mária Mušková, Púchov

Mária Mušková, anketová foto

Som spokojná, že sme v Európskej únii, pretože sa dá cestovať, poznávať krajiny. Máme spoločnú menu. To všetko nám hrá do karát, aby sme si život užili naplno. Aj teraz idem na týždeň do Talianska. Mám tam neter, ale v lete idem na týždňový pobyt do Lignana. Rada cestujem, vraciam sa tam každý rok. A to budem mať o tri mesiace 80 rokov.

Ondrej, Piešťany

Ondrej, anketová foto

Myslím si, že dosť dôležité sú tie ekonomické výhody, ten otvorený trh – či už pracovný, alebo produktov, servisov a služieb. Študujem biznis, tak viem, aké je to dôležité mať voľný obchod. Preto si myslím, že je to výhoda, rovnako ako euro.
(rak)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EUandME #Slovensko v Európskej únii