Európa v Bratislave oslavuje narodeniny

Bratislava opäť hovorí mnohými jazykmi. Deviateho mája má Európa narodeniny a bude ich oslavovať v Bratislave na Hlavnom námestí. Na pódiu sa vystriedajú vystúpenia v slovenčine i v ďalších európskych jazykoch, pestrý hudobný program a hostia si môžu vyskúšať kvízy, súťaže aj prebudiť svoju kreativitu.

08.05.2018 18:00
debata
Foto: ZEK na Slovensku
Deň Európy

V Prešove a v Košiciach oslávili Deň Európy s predstihom, už 4. mája. Žiadne oficiality, ale deň plný zábavy pre všetky vekové kategórie v príjemnej atmosfére. A podobne to bude aj v hlavnom meste v stredu 9. mája od desiatej rána do desiatej večer.

„Deň Európy sú vlastne symbolické narodeniny Európskej únie a príležitosť pre aktivity, ktoré približujú Európsku úniu občanom a vzájomne zbližujú národy,“ hovorí za organizátorov Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

O tom, že 9. máj sa stane Dňom Európy sa rozhodlo v roku 1985, a už o rok sa začal oslavovať vo všetkých členských krajinách. „Cieľom podujatia je pripomenúť si vznik EÚ, jej hlavnú myšlienku a prínosy pre všetkých občanov. Slovensko je súčasťou Európskej únie a my chceme túto myšlienku v obyvateľoch Slovenska posilniť,“ dodáva Ladislav Miko. Tento rok sa na oslavách pripomenie aj Európsky rok kultúrneho dedičstva.

Slovenčina aj ďalšie európske jazyky

V úvodnom programe sa od 10. hodiny v krátkych rozhovoroch divákom predstavia ambasádori jednotlivých členských krajín. Na pódiu zaznie slovenčina aj ďalšie európske jazyky, predstavia sa detské folklórne súbory, diváci uvidia ukážky európskej hudby a tanca aj slovenského kultúrneho dedičstva. A okrem toho na nich čakajú rôzne hry a súťaže.

Chcete nájsť svoje šťastie v Európe? Môžete si na kolese šťastia vytočiť hociktorú krajinu únie a odpovedať na kvízové otázky, ktoré sa jej týkajú. V populárnej súťaži EU Hunt zas účastníci na stanovištiach „lovia pečiatky“, keď odpovedajú na otázky alebo plnia rôzne úlohy. Žreb potom určí výhercov atraktívnych cien, najväčším úlovkom je už tradične cesta do Bruselu na návštevu európskych inštitúcií. Môžete sa zapojiť aj do kreatívnych aktivít súvisiacich s EÚ a s aktuálnym Európskym rokom kultúrneho dedičstva.

Štart kampane EUandMe

Lákadlom je tradične večerný koncert, tento rok vystúpi Katarína Máliková a kapela Bratislava Hot Serenaders. Ešte predtým sa v popoludňajších hodinách podpredseda EK a slovenský eurokomisár zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Sefčovič stretne s návštevníkmi osláv Dňa Európy a zároveň oficiálne spustí celoeurópsku komunikačnú kampaň EUandMe.

Program sa končí o desiatej večer, po koncertoch je pre návštevníkov pripravené ešte prekvapenie v európskom duchu.

Nielen zábava

Slováci si oslavy Dňa Európy obľúbili. Počas celého dňa býva námestie plné najmä študentov a školákov, a podvečer sa zaplní úplne, keď si ľudia všetkých vekových kategórií užívajú hudobné vystúpenia.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku organizuje Deň Európy v spolupráci s Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu, s Úradom vlády, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aj v spolupráci s mestom Bratislava.

Na Dni Európy sa môžete nielen zabaviť, ale aj dozvedieť sa veľa zaujímavého a otvoriť sa novým možnostiam. Na podujatí sa totiž zúčastní množstvo ďalších partnerov ako ambasády európskych krajín, kultúrne inštitúty, európske siete – napríklad kancelária programu Kreatívna Európa, agentúry Iuventa a SAAIC, ktoré na Slovensku zodpovedajú za program Erasmus+, a iní. Spolu takmer 30 partnerských organizácií.


Súťaž ku Dňu Európy

Chcete vyhrať 100 € či plecniak plný darčekov?

Pošlite nám správnu odpoveď ako SMS a vyhrajte!

Súťažná otázka: Kedy si pripomíname Deň Európy?

  1. 7. mája
  2. 8. mája
  3. 9. mája

Správnu odpoveď zašlite do 14. 5. 2018 do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare: PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A, B alebo C (medzera) meno a priezvisko.

Súťaž deň Európy

Jeden výherca získa 100 euro, ďalší piati získajú plecniak s darčekovými predmetmi.

Výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena spätnej SMS je 0.50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Mená výhercov zverejníme 18. mája v denníku Pravda i na webe pravda.sk

Súťaž pripravil denník Pravda v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku

Výhercovia

100 € získava Emil Labišák, Košice. Plecniaky s darčekmi vyhrávajú: Magdaléna Piatkowska, Bratislava, Dominik Galgóci, Pezinok, Stanislav Behúl, Križovany nad Dudváhom, Pavol Pagáč, Považská Bystrica, Mária Mrvová, Galanta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň Európy #Slovensko v Európskej únii