Snemovňa lordov Mayovej uštedrila ďalšiu porážku ohľadne brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová utrpela v hornej komore parlamentu ďalšiu zo série porážok v súvislosti s plánovaným odchodom krajiny z Európskej únie.

02.05.2018 21:10
debata (1)

Snemovňa lordov schválila dodatok, ktorý dáva parlamentu právomoc zastaviť takzvaný brexit, ak by viedol k zavedeniu prísneho režimu na hranici s Írskom. Aký bude osud doplnku, je ale neisté. Dolná komora, v ktorej majú konzervatívci premiérky Mayovej tesnú väčšinu, môže totiž rozhodnutie nevolenej Snemovne lordov prehlasovať.

Snemovňa lordov schválila dodatok pomerom 309 ku 242 hlasom. V uplynulých niekoľkých týždňoch horná komora parlamentu podporila už niekoľko dodatkov k zákonu o brexite, ktorý tento rok v januári prijala Dolná snemovňa. Požaduje v nich napríklad zotrvanie Spojeného kráľovstva v colnej únii s EÚ, alebo zachovanie práv pracovníkov či zákazníkov podľa úniových štandardov.

Severné Írsko, ktoré je rovnako ako Anglicko, Škótsko a Wales súčasťou Spojeného kráľovstva, bude po brexite jediným regiónom, ktorý bude mať priamu hranicu s EÚ. Otázka režimu, aký na nej bude panovať, je jedným z hlavných sporných bodov pri rokovaniach o odchode Británie z EÚ. Obe strany v minulosti vyjadrili želanie, aby sa režim na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou bol čo najmiernejší. Na konkrétnej podobe riešenia sa EÚ s Britániou však zatiaľ nedohodla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Severné Írsko #hranica #Brexit #Snemovňa lordov