Brexit ublíži najmä Nemecku

Odchod Britov z Európskej únie ekonomicky najťažšie, pochopiteľne, pocíti susedné Írsko, a čo sa týka pevninskej Európy, najhoršie to vyzerá s Nemeckom.

02.05.2018 13:00
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jedna bruselská štúdia naznačuje, že pre najľudnatejší európsky štát to môže byť výrazne nepríjemnejšie, ako zrejme mnohí doteraz predpokladali. Obavy vyplývajú z analýzy, ktorú nedávno vypracoval Európsky výbor regiónov, čo je poradný orgán na pôde únie. Británia sa chystá opustiť úniu začiatkom jari budúceho roku.

Experti z výboru dospeli k názoru, že medzi 50 európskymi regiónmi, ktorým brexit najviac ublíži, sa až 41 nachádza na nemeckom území. Platí to napríklad o Berlíne, Hamburgu, Darmstadte či Kolíne. Dôvodom je to, že dané regióny spájajú s Britániou dôležité hospodárske väzby. Výbor zostavoval zoznam najohrozenejších oblastí na základe od tamojších podkladov. "Mesto Brémy zdôraznilo, že Británia je jeho tretím najväčším obchodným partnerom, Berlín poukázal na to, že je piatym najväčším,“ upozornil server Politico.

Dosahy na nemecké regióny sa očakávajú bolestivé: "V najviac postihnutých oblastiach sa brexit prejaví nepríjemnými dôsledkami v rozsahu 16 až 17,5 percenta priemyselnej produkcie,“ varuje bruselská analýza s tým, že v ďalších regiónoch Nemecka, ktoré sú na 50-člennom zozname, ide o podobný zlý dosah medzi 12 a 16 percentami. Za Nemeckom nasleduje Malta a niekoľko regiónov v Belgicku a Holandsku.

Ekonóm Günter Hannich v reakcii na analýzu zdvihol varovný prst: "Poviem vám jednu vec. Táto udalosť, čiže brexit, bude mať obrovské dôsledky pre nás a pre náš každodenný život,“ napísal na portáli GeVestor. Hannich sa vyjadril veľmi pesimisticky aj ďalej. "Keďže rozmach na miestnej úrovni je značne postavený na exporte, nastane krok dozadu. Predpokladám novú svetovú finančnú krízu, potom údajný ekonomický zázrak štátu sa rýchlo zmení na krajinu, kde prevládne trápenie,“ tvrdí o Nemecku so silnou skepsou.

Brexit sa negatívne prejaví tým, že sa nedá očakávať zachovanie neobmedzeného prístupu výrobkov na britský trh, čo zároveň má platiť aj z opačnej strany. Nemecký europoslanec Hans-Olaf Henkel prízvukuje, že odchod Britov z únie bude znamenať stratu pre jeho krajinu v podobe zániku tisícok pracovných miest. "Kým ľudia si uvedomujú nevýhody brexitu, politickí lídri na našom kontinente si myslia, že vzniknú problémy len pre Britániu,“ podotkol podľa britského denníka Express.

Karl-Heinz Lambertz, ktorý je predsedom Európskeho výboru regiónov, zdôraznil, že sa treba pripraviť na pomoc postihnutým nemeckým regiónom. Je preto presvedčený, že regionálna investičná politika únie musí vychádzať z analýzy, ktorá poukazuje na uvedené zlé dôsledky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brexit