Britský parlament môže pozastaviť brexit, schválila Snemovňa lordov

Britská Snemovňa lordov schválila dodatok k zákonu, ktorý dáva parlamentu právomoc zablokovať či odložiť konečnú dohodu o odchode krajiny z Európskej únie. Vláda premiérky Theresy Mayovej tak utrpela v hornej komore britského parlamentu ďalšiu porážku, uviedla agentúra Reuters.

30.04.2018 18:57
debata (3)

Aký bude budúci osud dodatku, nie je jasné. Dolná komora britského parlamentu, v ktorej má Mayová tesnú väčšinu, môže totiž rozhodnutie, ktoré urobila nevolená Snemovňa lordov, prehlasovať.

Členovia Snemovne lordov, v ktorej vládnu konzervatívci nemajú väčšinu, dodatok schválili pomerom 335 ku 244 hlasom. Dokument umožňuje parlamentu poslať Britániu späť k rokovaciemu stolu so zástupcami EÚ v Bruseli alebo dokonca aj pozastaviť proces odchodu Británie z terajšej dvadsaťsedmičky.

Britská vláda trvá na tom, že zákon o vystúpení z EÚ, ako ho tento rok v januári prijala Dolná snemovňa britského parlamentu, je tou najlepšou cestou pre hladký odchod z európskeho bloku.

Snemovňa lordov však takýto názor nezdieľa a už prijala niekoľko dodatkov, v ktorých napríklad požaduje zotrvanie Spojeného kráľovstva v colnej únii s EÚ, alebo zachovanie práv pracovníkov či zákazníkov podľa úniových štandardov.

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálne oznámila Bruselu úmysel svojej krajiny odísť z EÚ vlani v marci.

Tým Británia aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý popisuje postup pre prípad, že niektorá členská krajina má záujem z únie odísť. Zavŕšenie odchodu Británie z EÚ je naplánované na 29. marca 2019. Podľa britskej vlády krajina po brexite už nebude súčasťou úniového vnútorného trhu ani colnej únie. Niektorí zákonodarcovia a podnikatelia by však v colnej únii radi zostali, pretože sa chcú vyhnúť clu a pohraničným kontrolám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #Snemovňa lordov