Eurokomisia prizvala občanov, aby sa zapojili do rozhovorov o budúcnosti EÚ

Okolo 80 Európanov z 27 členských štátov EÚ - s výnimkou Británie - sa v dňoch 5.-6. mája stretne v Bruseli s cieľom spoločne pripraviť konzultácie v podobe 12 otázok o budúcnosti Európskej únie.

30.04.2018 14:18
debata (9)

Európska komisia v pondelok oznámila, že prvýkrát v dejinách Európskej únie zorganizovala občiansky panel, ktorý pripraví verejnú konzultáciu o budúcnosti Európy. Účastníci panelu budú rokovať v priestoroch Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) v Bruseli.

Toto „jedinečné cvičenie v oblasti participatívnej demokracie“ má naznačiť, aké sú vízie občanov ohľadom o budúcnosti Európy a ako môžu občania prispieť k rozhovorom u budúcnosti Únie ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019.

Participatívna demokracia je taký typ demokracie, ktorý sa – na rozdiel od demokracie zastupiteľskej – snaží o priame zapojenie občanov do politického života.

Dialóg s členmi exekutívy EÚ

Počas Dňa Európy, 9. mája, exekutíva EÚ vo všetkých 23 úradných jazykoch spustí on-line verejné konzultácie, ktorých podstatu pripraví občiansky panel.

O výsledkoch prvých šiestich mesiacoch konzultácií bude komisia členské štáty informovať počas decembrového summitu EÚ v Bruseli a záverečnú správu predloží 9. mája 2019 na prvom summite EÚ po brexite, už len za prítomnosti lídrov 27 krajín, ktorý sa bude konať v Sibiu v Rumunsku.

Komisia v tejto súvislosti uviedla, že pravidelne organizuje podujatia, na ktorých občania majú možnosť zúčastniť sa na dialógu s členmi exekutívy EÚ, Európskeho parlamentu, národných vlád, miestnych a regionálnych orgánov a zástupcov občianskej spoločnosti.

Od roku 2012 došlo k takmer 700 takýmto interaktívnym verejným diskusiám v 160 európskych lokalitách. Eurokomisia chce zvyšovať ich frekvenciu až do európskych volieb v máji 2019 s cieľom usporiadať v tomto období ďalších 500 podujatí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #voľby #budúcnosť #občania #konzultácie