V Sofii sa začala schôdzka ministrov financií EÚ

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír odštartoval v piatok spoločne so svojimi kolegami z členských krajín Európskej únie dvojdňové neformálne zasadnutie v Sofii, konajúce sa v rámci bulharského predsedníctva v Rade EÚ. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva financií SR.

27.04.2018 18:05
debata

Samotnému neformálnemu zasadnutiu ministrov financií (ECOFIN) predchádzalo stretnutie ministrov financií členských krajín eurozóny (Euroskupina). Na piatkovej Euroskupine prezentovalo Grécko svoju stratégiu rastu na najbližšie roky. Ministri tak odštartovali diskusiu o smerovaní Atén po skončení, v poradí už tretieho, záchranného programu v auguste tohto roka.

„To, čo je najdôležitejšie, je, aby Grécko aj naďalej pokračovalo v ekonomických a inštitucionálnych reformách a ozdravovaní verejných financií. Je to základným predpokladom, aby peniaze, energia a výsledky dosiahnuté za posledných osem rokov nevyšli navnivoč,“ povedal Kažimír.

Nutná ochrana zamestnancov

Okrem Grécka sa ministri venovali trendom a situácii rastu miezd i mzdových politík v celej Európe a vo všeobecnosti sa zhodli na potrebe efektívnosti a flexibilite trhov práce pri zachovaní nutnej ochrany zamestnancov.

Bulharská vláda oznámila záujem o členstvo v eurozóne. Európska Komisia prostredníctvom eurokomisára Pierra Moscoviciho, zodpovedného za hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá, záujem Sofie privítala. Zároveň však upozornila, že sa nie je kam ponáhľať a Bulharsko má spoločne s EK pracovať na čo najdokonalejšej príprave na prijatie eura.

Počas pracovného obeda a nasledujúcich dvoch pracovných blokov sa ministri venovali budúcej reforme EÚ, inštitucionálnym a obsahovým zmenám. Prvý blok bol venovaný možnostiam urýchlenia konvergencie medzi členskými krajinami Únie. Ten druhý sa pozrel na problém roztrieštenosti kapitálových trhov v EÚ, komplikujúci prístup k financovaniu pre malé a stredné podniky hľadajúce peniaze popri úveroch bánk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Sofia #schôdzka #bulharské predsedníctvo v Rade EÚ #ECOFIN