Analytik Geist: Mayovej vláda nesplnila sľub, horná komora zvyšuje svoj tlak

Horná komora britského parlamentu pri debate o návrhu zákona o brexite hlasovala za zachovanie Charty základných práv EÚ v britskom právnom systéme, pretože vláda premiérky Theresy Mayovej nepredložila návrh adekvátnej ochrany práv občanov aj bez tejto listiny. V rozhovore to uviedol analytik portálu EurActiv.sk Radovan Geist.

25.04.2018 14:35
debata (8)

„Začiatkom roka britská vláda sľúbila, že predstaví návrh adekvátnej ochrany práv aj bez Charty základných práv EU. Časť poslancov v Snemovni lordov hlasovala za zachovanie charty práve preto, že vláda adekvátnu ochranu nenavrhla. Kľúčové je, či to stihne do hlasovania o celom znení zákona o brexite a či tak získa v hornej komore dostatočnú podporu,“ vysvetlil Geist.

Zástancovia zachovania Charty základných práv EÚ v britskom právnom systéme argumentujú tým, že vláda by mohla odstránenie dokumentu využiť na oslabenie práv občanov. Odporcovia na druhej strane varujú, že bez vyradenia listiny bude Británia vystavená vplyvom cudzích právnych systémov, čo by mohlo viesť k ústavným ťažkostiam.

Horná komora parlamentu skomplikovala situáciu Mayovej aj minulý týždeň. Schválila k návrhu zákona o brexite dodatok, ktorý necháva Británii možnosť, aby po vystúpení z EÚ zostala v jednotnej colnej únii. Podľa analytika Snemovňa lordov svojím hlasovaním tak na britskú premiérku zvyšuje politický tlak.

„Zotrvanie v colnej únii by podporili opoziční labouristi, privítala by to časť priemyslu a elegantne by to vyriešilo problém hranice medzi Severným Írskom a Írskom,“ uviedol Geist.

Zdôraznil, že „ak by sa britská premiérka priklonila k zotrvaniu v colnej únii, časť ministrov by pravdepodobne rezignovala (napríklad Boris Johnson)“. „Rozhodne pravdepodobne to, do akej miery hrozí porážka vlády v dolnej komore,“ objasnil analytik.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Radovan Geist