Zapotí sa Zuckerberg v EP? Poslanci chcú, aby objasnil ochranu dát na Facebooku

Europoslanci v diskusii o ochrane dát a osobných údajov na sociálnych sieťach vyzvali riaditeľa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga, aby im prišiel do Európskeho parlamentu (EP) vysvetliť kauzu okolo zneužitia údajov užívateľov jeho siete firmou Cambridge Analytica. To isté urobil nedávno aj šéf EP Antonio Tajani.

18.04.2018 18:21
debata (1)

Mnoho europoslancov vyzvalo Zuckerberga, aby sa prišiel zodpovedať aj do EP, keď už kauzu vysvetľoval v americkom Kongrese. Chcú, aby im šéf Facebooku okrem iného vysvetlil, ako chce zabrániť úniku osobných údajov užívateľov jeho siete a ich zneužitiu na komerčné účely.

Facebook dostala do problémov správa, podľa ktorej spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov používateľov sociálnej siete Facebook a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov pre volebnú kampaň v USA. Zuckerberg priznal, že firma pochybila. Ospravedlnil sa používateľom a sľúbil zvýšenie kontroly prístupu internetových vývojárskych firiem k užívateľským dá­tam.

Mnohí europoslanci ocenili novú úniovú legislatívu, Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR), ktorá má začať platiť 25. mája. Komisárka pre ochranu spotrebiteľov Věra Jourová na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu uviedla, že mnohé krajiny „hľadia na túto legislatívu s inšpiráciou“.

Naopak napríklad nemecký europoslanec Axel Voss si nerobí ilúzie. Podľa neho budú podobné škandály pokračovať, aj keď GDPR nadobudne platnosť. „Nemôžeme meniť legislatívu zakaždým, keď ju niekto poruší,“ pridal sa poľský europoslanca Dobromir Sośnierz.

Dodal, že síce neverí tomu, že Facebook dobre spravuje jeho údaje, neverí vraj však ani európskej byrokracii. „Ak sa mi niečo nepáči na sociálnych sieťach, vždy sa z nich môžem odhlásiť,“ povedal poľský europoslanec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Europarlament #Mark Zuckerberg #Cambridge Analytica