Brexit. Rok do dňa D

Británia môže začať odpočítavať - zostáva 365 dní, počas ktorých bude ešte členským štátom EÚ. O rok - o polnoci z 29. na 30. marca - nastane brexit, za ktorý v júni 2016 hlasovala v referende tesná väčšina Britov - 52 percent. Deň D však podľa všetkého nebude ešte tým zásadným zlomom.

29.03.2018 13:00
Brexit Foto: ,
Demonštrant proti brexitu pred britským parlamentom.
debata (6)

O rok sa na prvý pohľad toho veľa nezmení. Vláda v Londýne, aj keď po dlhom váhaní, predsa len zmenila postoj a dala najavo, že odchod bez dohody by poškodil predovšetkým Britániu. Až do konca roka 2020 bude Británia súčasťou colnej únie a spoločného trhu, teda akoby stále členom EÚ. Ale ako nečlenský štát už nebude rozhodovať o prijímaných pravidlách EÚ, aj keď ich bude musieť dodržiavať.

S tým sa napokon musia zmieriť aj zarytí stúpenci brexitu. A to aj napriek tomu, že stále odmietajú pripustiť, že brexit Britániu poškodí. Podľa analýz, ktoré si dala vypracovať vláda, sa totiž ukázalo, že brexit britskú ekonomiku poškodí bez ohľadu na to, akú dohodu sa podarí Londýnu uzavrieť s EÚ. Najväčšie škody by však spôsobilo to, ak by sa Británia s EÚ vôbec nedohodla. Dlhý proces odchodu Británie z EÚ, ale aj nevyriešené, no čoraz naliehavejšie problémy, ktoré brexit spôsobí – vrátane otázky hranice medzi Írskom a Severným Írskom – ukazujú, že Británia na brexit nebola vôbec pripravená.

Krajina stúpencov a odporcov brexitu

Takmer dva roky po referende Británia zároveň zostáva rozdelenou krajinou. „Ľudia sa považujú za stúpencov alebo odporcov (brexitu) a vývoj sledujú z tejto perspektívy,“ povedala pre agentúru Reuters politologička z London School of Economics Sara Hoboltová. Odhaduje, že 80 – 90 percent Britov svoj postoj od referenda nezmenilo.

Niektorí odporcovia brexitu sa napriek tomu snažia brexit zvrátiť, alebo aspoň zmierniť jeho dopady tlakom na zachovanie čo najtesnejších vzťahov Británie s EÚ. Argumentujú, že mnohí sa v referende rozhodovali na základe falošných informácií, ktoré im podsúvali zástancovia brexitu. Najnovšie poukazujú aj na to, že kampaň za brexit pravdepodobne prekročila povolený finančný limit.

Ľudia na ďalšie hlasovanie už nemajú chuť

Niektorí odporcovia brexitu ako bývalý premiér Tony Blair žiadajú druhé referendum o zmluve, ktorá bude dohodnutá medzi Britániou a EÚ, aby sa ľudia mohli rozhodnúť na základe znalosti možného výsledku. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že ľudia na ďalšie hlasovanie nemajú už chuť a výsledok by pravdepodobne bol opäť veľmi tesný.

Aj preto sa niektorí už nevedia dočkať, kedy už konečne nastane deň D. „Myslím, že by sme sa mali dostať z EÚ hneď, rovno, nebabrať sa s tým… Tvrdý brexit, čokoľvek, je mi to jedno,“ povedal pre agentúru Reuters 60-ročný Philip Blake z mäsiarstva v prímorskom anglickom meste Great Yarmouth. Meste, kde sú rybári nahnevaní na kvóty EÚ pre rybolov, kde je vysoká nezamestnanosť a takmer tri štvrtiny voličov tam hlasovali za brexit.

Len o približne 30 kilometrov ďalej v univerzitnom meste Norwich je atmosféra úplne iná. „Rok do odchodu, to je katastrofa. Chcela by som, aby sme mohli vrátiť čas,“ povedala pre Reuters Gaye Sorahová so slzami v očiach na krajíčku. „Nevidím nijakú výhodu v odchode,“ povedal zas 69-ročný Gareth Butcher, ktorého stánok je oblepený proeurópskymi plagátmi a spolu so svojou manželkou hrdo nosí odznak s nápisom Sme Európa.

Nájsť človeka, ktorý svoj názor zmenil, nie je ľahké. „Myslím, že som asi urobil chybu,“ priznal napokon pre Reuters 60-ročný Robin Platten v prímorskom Great Yarmouth, ktorý hlasoval za brexit. „Je to veľký tunel bez svetla na konci. Myslím, že každý by mal dostať druhú šancu, ale to sa asi nestane,“ dodal. Ale nájdu sa aj takí, čo ľutujú, že pred dvoma rokmi nešli hlasovať. „Šla by som na 110 percent, pretože nechcem brexit,“ povedala pre agentúru Bloomberg Katherine Leonardová z Walesu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit