Brexit dostáva jasnejšie kontúry

Silvester 2020 bude dňom, keď Veľká Británia definitívne pretrhne väzby s úniou. K tomuto dátumu sa totiž viaže prechodné obdobie v dĺžke 21 mesiacov, ktoré začne platiť po formálnom odchode z EÚ na budúci rok v marci. Rokovať sa o novom usporiadaní vzťahov s Britmi začalo už tento piatok na bruselskom summite, kde lídri EÚ 27 prijali usmernenia o spoločnom postoji.

23.03.2018 18:52
debata (1)
Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
summit EÚ, Tusk, Draghi Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi na summite lídrov EÚ v Bruseli.

„Lídri 27 štátov prijali smernicu pre budúce vzťahy medzi EÚ a Veľkou Britániou,“ oznámil na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý summit vedie.

Dokument spresňuje prístup k bezpečnostným a zahraničnopoli­tickým vzťahom s Britmi. Brusel chce zachovať tesné vzťahy s Londýnom v oblasti boja proti terorizmu, zahraničnej politiky, ale aj obchodu. Do prílišných detailov však nezachádza.

Lídri hovorili v piatok aj o budúcnosti eurozóny, amerických clách či vyhostení ruských diplomatov z Londýna.

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini sa na týchto rokovaniach nezúčastnil. V piatok ráno sa totiž začala schôdza parlamentu, na ktorej sa jeho vláda uchádzala o dôveru poslancov. Slovensko na summite zastupoval český premiér Andrej Babiš, na zasadnutí euroskupiny rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Brexit pocítia všetky členské krajiny, a to hlavne na objeme prostriedkov v európskej kase. Veľká Británia bola totiž čistým platcom do spoločného rozpočtu. „Predstavitelia EÚ to dobre vedia, takže sa dá očakávať tlak na redukciu nákladov a efektívnejšie využívanie fondov členskými štátmi,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

To, ako sa to dotkne Slovenska, ukáže až presnejšia špecifikácia európskeho rozpočtu. Bližší návrh rozpočtu má byť známy začiatkom mája. Počítať sa však podľa Tomčiaka dá so zvýšením príspevkov do spoločnej kasy, „aby ostal rozpočet na dlhodobo motivačnej úrovni“.

Na rozpočet únie by zatlačilo aj pristúpenie nových krajín. Tomčiak predpokladá, že by skôr prostriedky z európskeho balíka prijímali, ako doň prispievali. Pre Slovensko by to teda znamenalo zvýšenie výdavkov. „Tento efekt by sa zmiernil, keby slovenské podniky mohli v nových členských štátoch predávať viac svojich produktov a služieb,“ hovorí Tomčiak. Na nové trhy sa však podľa neho dostanú skôr západné štáty.

Oficiálne môže podľa dohody Británia rokovať o obchodných zmluvách po opustení európskeho bloku – teda po polnoci 29. marca 2019. Zmluvy však vstúpia do platnosti až po skončení prechodného obdobia. Dovtedy bude totiž krajina súčasťou jednotného trhu a colnej únie, nebude však už môcť zasahovať do rozhodovania EÚ. Počas prechodného obdobia budú voči Británii naďalej platiť všetky európske politiky, hoci krajina už nebude členom.

Britská premiérka Theresa Mayová rozhodnutie o 21-mesačnom prechodnom období privítala. Dáva totiž podľa nej väčší priestor firmám pripraviť sa na zmeny. Vyriešiť ešte musí otázku okolo hranice britskej provincie Severné Írsko s Írskou republikou.

Brusel povedal, že dohodnúť sa o obchode nebude jednoduché. Británia by nemala očakávať, že sa bude tešiť z rovnakých obchodných vzťahov, aké má s úniou teraz, a odchodom jej ekonomika utrpí. „Štát, ktorý nie je členom únie a nemá rovnaké záväzky ako člen, nemôže mať zhodné práva a tešiť sa rovnakým výhodám ako člen,“ píše sa v dokumente. Únia však chce dosiahnuť obchodnú dohodu, ktorá by neobmedzovala vzájomný obchod. Zachované by malo zostať aj dopravné spojenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #summit EÚ #Brexit #clá #jadro EÚ