Pellegrini skladal prvú európsku skúšku

Z Úradu vlády do Bruselu. Nový slovenský premiér Peter Pellegrini krátko po vymenovaní nabral kurz summit Európskej únie.

22.03.2018 18:21
merkelová eu mayová juncker Foto: ,
Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred začiatkom summitu v Bruseli v rozhovore s britskou premiérkou Theresou Mayovou, v pozadí nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (27)

V Bruseli ho vítal gratulačný list predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Slovensko sa dostalo do centra pozornosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Viedlo to k zmene vlády a odchodu predsedu vlády Roberta Fica.

Predstavenie sa na úvod

"Priznám sa, že na úvod je to spojené aj s trémou,“ povedal premiér Pellegrini pre novinárov na ceste do Bruselu. "Nie je to každý deň, čo človek chodí na summit lídrov Európskej únie. Je to pre mňa po prvýkrát. Na druhej strane však chcem povedať, že som sa na tento summit pripravoval najlepšie, ako som vedel,“ uviedol predseda vlády.

Pellegrini sa však v Bruseli dlho nezdržal. Na dvojdňový summit pre rokovanie vlády prišiel na poslednú chvíľu, takže nestihol tradičnú koordinačnú schôdzku krajín V4. Absolvoval však stretnutie s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Slovenský premiér v Bruseli zostal len na prvej časti summitu. Vo štvrtok sa nezúčastnil už ani večere a v piatok bude chýbať na rokovaniach o brexite a summite krajín eurozóny, keďže jeho vláda stojí pred hlasovaním o dôvere. Slovensko zastúpil český premiér Andrej Babiš, respektíve na stretnutí štátov eurozóny rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Pellegrini vyhlásil, že oficiálne sa o situácii na Slovensku a vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Bruseli nerokovalo. "Samozrejme, v úvode, keď sa predstavím, budem informovať kolegov, že ako novozvolený premiér zaručujem čo najskoršie, najtransparen­tnejšie a nezávislé vyšetrovanie tohto trestného činu. Zároveň budem kolegom z členských krajinám garantovať, že Slovensko naďalej zostáva v jasnom proeurópskom kurze,“ povedal pred summitom Pellegrini.

Nový premiér sa chce čo najskôr vrátiť do Bruselu na stretnutia s Tuskom, predsedom Európskej komisie Jean-Claudeom Junckerom a opäť aj s Tajanim. Pellegrini požiada o možnosť vystúpiť v Európskom parlamente. "Chcem predstaviť situáciu na Slovensku, keďže sme boli predmetom veľkých diskusií,“ vyhlásil slovenský predseda vlády.

"Dianie v EÚ a na Slovensku teraz bolo akoby v inej sekvencii. Odkedy bola minulý týždeň vymenovaná vláda v Nemecku, tak sa naplno rozbehli kolá rokovaní o reforme eurozóny. Aby sa do leta stihlo, čo sa stihnúť dá, aby sme to legislatívne dotiahli ešte počas obdobia toho Európskeho parlamentu (nové voľby do EP sa konajú na budúci rok v máji, pozn. red). Začali sa frenetické rokovania. Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola v Paríži. V stredu sa stretol francúzsky prezident Emmanuel Macron s holandským premiérom Markom Ruttem. Procesy sa sústredia na eurozónu. Slovensko rieši v tejto chvíli vážnu domácu krízu. Pozornosť sa venuje niečomu inému,“ pripomenul pre Pravdu Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Na stole v Bruseli ďalej bola už tradične téma migrácie, kde Slovensko spolu s ďalšími krajinami visegrádskej štvorky odmieta povinné kvóty na utečencov. Zástupcovia krajín sa zaoberajú aj pokračovaním rokovaní o brexite.

Konštruktívny dialóg s Ruskom?

Veľká pozornosť sa v Bruseli sústredí na vzťahy EÚ a Ruska. Londýn obviňuje Moskvu z útoku v britskom Salisbury na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu nervovoparalytickou látkou novičok. Kremeľ akúkoľvek zodpovednosť odmieta. Rusko prostredníctvom hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej dokonca cez víkend ukázalo prstom na Slovensko, Česko a Švédsko. Vraj tieto krajiny pracovali na zakázaných chemických látkach.

Česko a Švédsko si preto predvolali ruského veľvyslanca vo svojich krajinách. Moskva sa Slovensku ospravedlnila, vraj išlo o chybu a Zacharovová mala na mysli bývalé Československo. Pellegrini tvrdí, že útok nervovoparalytickou látkou na území členského štátu EÚ je neprípustný. "Pevne verím, že dôjde k vyriešeniu tohto prípadu, minimálne, že bude zrejmé, kto za ním stojí,“ vyhlásil premiér. Podľa neho je však potrebné využiť aj takúto tragickú udalosť na konštruktívny dialóg z Ruskom. "V prípade nekomunikácie by sme sa mohli dostať k prijatiu jednostranných rozhodnutí a ešte viac by to mohlo zhoršiť vzťahy medzi Ruskom a EÚ,“ myslí si Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit #Peter Pellegrini