EÚ spísala rozvodovú zmluvu, Londýn ju odmieta

Európska komisia stráca s Britániou trpezlivosť. Návrh textu rozvodovej zmluvy medzi EÚ a Britániou, ktorý v stredu zverejnila, vyprovokoval Londýn k okamžitej reakcii. Časť, ktorá sa týka Severného Írska, britská premiérka Theresa Mayová jednoznačne odmietla. Text, ako ho navrhla EÚ, by podľa Mayovej oslabil ústavnú celistvosť Spojeného kráľovstva a s tým by žiadny britský premiér nikdy nesúhlasil.

01.03.2018 11:00
brexit, auto, hranice, Írsko, Severné Írsko,... Foto:
Hranicu medzi Írskom a Severným Írskom dnes nevidno, upozorňuje na ňu len výzva prihraničných komunít proti opätovnému zavedeniu hraničných kontrol.
debata

Návrh dohody o vystúpení Británie z EÚ v stredu po rokovaní Európskej komisie predstavil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. O návrhu sa bude ďalej rokovať s Londýnom, ešte predtým ho má posúdiť 27 štátov EÚ a europarlament. Barnier tento postup vysvetlil tým, že vyjednávania s britskou stranou o podobe samotného rozvodu a následnom prechodnom období, keď sa na Britániu budú vzťahovať pravidlá EÚ akoby bola členom, treba už teraz viesť na základe konkrétneho právneho textu. Pretože, ako pripomenul aj tentoraz, čas sa kráti.

Británia už o 13 mesiacov prestane byť členom EÚ. Rozvodovú zmluvu, ak sa má stihnúť ratifikácia do jari budúceho roka, treba mať hotovú a schválenú do jesene tohto roka. Návrh dohody o brexite má vyše sto strán, tvorí ju 168 článkov. Tie sa týkajú viacerých oblastí vrátane otázok, o ktorých sa vyjednávalo v prvej časti rokovaní o brexite – teda aj zachovania práv občanov EÚ v Británii, či finančného vyrovnania britských záväzkov.

Návrh sa týka aj prechodného obdobia, o ktoré požiadala Británia. To by podľa navrhnutého dokumentu malo trvať odo dňa brexitu (konca marca 2019) do konca roka 2020. O prechodnom období, v rámci ktorého bude Británia stále akoby členom EÚ, ale už bez hlasovacích práv, sa medzi EÚ a Britániou stále vyjednáva. Londýn dal minulý týždeň najavo, že by chcel dlhšie prechodné obdobie a o jeho dĺžke chce ešte rokovať. Rozdielne pozície v tejto otázke potvrdil v stredu aj Barnier.

Veľký rozruch za kanálom La Manche však vyvolal najmä protokol, ktorý sa týka hranice medzi Írskom a Severným Írskom. EÚ a Británia sa už koncom minulého roka predbežne dohodli, že nájdu spôsob, ako sa vyhnúť tomu, aby na ostrove po brexite opäť vznikla „tvrdá“ hranica a zaviedli sa colné a hraničné kontroly.

Barnier už pred mesiacom upozornil, že Londýn neprišiel ani so žiadnym návrhom na riešenie budúceho hraničného režimu. Tým, že Británia neprišla s konkrétnym návrhom, Európska komisia pripravila text, podľa ktorého by Severné Írsko malo zostať súčasťou colnej únie. „Územie Severného Írska … bude považované za súčasť colného teritória Európskej únie,“ uvádza sa v navrhnutom texte. Na oboch stranách hranice by podľa návrhu platili pravidlá EÚ, dohliadal by na to spoločný výbor EÚ a Británie, jurisdikciu by mal Súdny dvor EÚ.

Takúto formuláciu však britská premiérka označuje za neprijateľnú. Ak by sa takéto pravidlá týkali len Severného Írska, znamenalo by to iné pravidlá pre tento región ako pre zvyšok Spojeného kráľovstva. To v prípade, že Londýn bude trvať na tom, že po prechodnom období opustí colnú úniu a keďže EÚ odmieta obmedzovanie voľného pohybu osôb, Londýn avizoval aj odchod zo spoločného trhu. Ako konkrétne si teda Británia predstavuje budúce vzťahy s EÚ, však stále nie je jasné.

Barnier v stredu zdôraznil, že návrh, ktorý predložila Európska komisia, je „záložným plánom“, ktorý vychádza z decembrovej dohody medzi EÚ a Britániou o tom, ako bude vyzerať rozvodová zmluva. „Nesnažím sa vytvoriť šokové vlny. Chcem, aby tieto rokovania boli úspechom,“ povedal Barnier.

Iné riešenie hraničného režimu sa podľa Barniera dá nájsť v začínajúcich sa rozhovoroch o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou. Zopakoval však, že je na britskej strane, aby ponúkla nejaký návrh. Návrh privítal Dublin, ktorý dal zároveň najavo, že je pripravený rokovať aj o iných možnostiach, ktoré by viedli k bezproblémovému obchodovaniu a cestovaniu medzi oboma časťami ostrova.

Pre spor o podobu írskej hranice sa oddialila predbežná dohoda o rozvodovej zmluve, riešenie komplikoval postoj nacionalistov z Demokratickej unionistickej strany (DUP), od podpory ktorých závisí menšinová konzervatívna vláda Mayovej. Kým podľa Mayovej by návrh EÚ nijaký britský premiér neprijal, šéfka DUP Arlen Fosterová označila túto časť návrhu za „ústavne neprijateľnú“. Podľa nej by takéto usporiadanie viedlo k ekonomickej katastrofe v Severnom Írsku. V skutočnosti by však vytvorenie tvrdej hranice ekonomicky výrazne poškodilo tento najchudobnejší región Spojeného kráľovstva a ohrozilo mierový proces.

Nesnažím sa vytvoriť šokové vlny. Chcem, aby tieto rokovania boli úspechom," povedal Barnier.
Michel Barnier, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit

Mayová v stredu v britskom parlamente opäť zopakovala, že jej vláda je proti vytvoreniu novej colnej únie s EÚ. Reagovala tak na vyhlásenie opozičných labouristov, že tento krok podporujú. Mayová si však myslí, že zotrvanie v colnej únii by bolo „zradou“ britských voličov, ktorí v referende hlasovali za brexit. Londýn si po brexite chce vyjednať vlastné obchodné dohody, čo by v prípade, ak by zostal v colnej únii, nebolo možné. Postoj vlády k budúcim vzťahom s EÚ má Mayová predstaviť v piatok.

Za zmenu kurzu vlády, najmä ak sa ukazuje, že brexitom Británia schudobnie, sa v stredu v parlamente vyslovil aj bývalý konzervatívny premiér John Major. Ten upozornil, že medzinárodný vplyv Británie sa už teraz v dôsledku brexitu znížil. To, že Británia brexitom ekonomicky utrpí, pričom výška strát bude závisieť od toho, či a akú dohodu vyjedná s EÚ, vyplynulo z analýz, ktoré si dala vypracovať vláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Londýn #Brexit #Theresa Mayová