Juncker vyzval bosnianskych lídrov na jednotu, ak chcú vstúpiť do EÚ

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu lídrom v Bosne a Hercegovine povedal, že musia prekonať svoje rozpory a úzko spolupracovať, ak chcú, aby ich krajina v budúcnosti vstúpila do Európskej únie.

28.02.2018 16:53
summit, Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (1)

Juncker, ktorý je v týchto dňoch na ceste po západnom Balkáne, dostal od bosnianskych predstaviteľov vyplnený dotazník o pripravenosti ich krajiny na vstup do EÚ. Sarajevo dúfa, že to pomôže Bosne získať štatút kandidátskej krajiny neskôr v priebehu roka, píše agentúra Reuters.

„Nemôžem vám prisľúbiť termín toho, kedy sa vaša krajina stane kandidátom,“ povedal Juncker bosnianskym politickým lídrom, ktorí sa zišli na ceremónii odovzdania dotazníka s vyše 3000 odpoveďami. „Podstata je dôležitejšia než dátum.“

„To, aby sa štát stal členom, si vyžaduje spoločné úsilie,“ povedal šéf EK neskôr poslancom bosnianskeho parlamentu. „Keď existujú rozpory, vedie to k ochromeniu, vedie to k zdržaniam.“

Po krvavom rozpade Juhoslávie v 90. rokoch bola Bosna rozdelená na dve značne autonómne časti – moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú. Spája ich slabá centrálna vláda.

Bosna požiadala o členstvo v EÚ pred 18 mesiacmi, po počiatočnom pokroku však proces reforiem uviazol na politických sporoch lídrov pravoslávnych Srbov, katolíckych Chorvátov a moslimských Bosniakov. Ich rôznym vládnym orgánom trvalo 14 mesiacov, kým sa zhodli na odpovediach na zmienený dotazník o súlade ekonomického, právneho a sociálneho systému Bosny s normami Únie.

Juncker apeloval na poslancov, aby sa dohodli na zmenách volebného zákona, ktoré sú vnímané ako kľúčové pre vytvorenie vlády po októbrových voľbách. Varoval, že bez nich bude cesta k členstvu v EÚ ohrozená.

Bosnu okrem toho vyzval na boj proti organizovanému zločinu a korupcii, ako aj vyriešenie všetkých územných sporov. „Nemôžeme importovať nestabilitu… Demokracia neexistuje bez kompromisu,“ dodal.

Bosna je popri Kosove poslednou v rade balkánskych ašpirantov na vstup do EÚ a dúfa, že v tomto ohľade dostihne ostatných – Albánsko, Macedónsko, Čiernu Horu a Srbsko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Jean-Claude Juncker #vstup do EÚ