Európa je slabá a pomalá, tvrdí Merkelová. Volá po užšej spolupráci

Európska únia je v mnohých oblastiach príliš slabá a pomalá, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).

26.02.2018 13:51
Angela Merkelová, Nemecko Foto:
Angela Merkelová na zjazde kresťanských demokratov.
debata (4)

Chce preto užšiu spoluprácu v zahraničnej a bezpečnostnej politike alebo pri ochrane vonkajších hraníc. Povedala to v Berlíne na zjazde svojich kresťanských demokratov, ktorí budú schvaľovať koaličnú zmluvu dojednanú so sesterskou Kresťanskou úniou (CSU) a sociálnou demokraciou (SPD).

Dnešný svet je podľa Merkelovej definovaný nestabilitou, neistotou a neprehľadnosťou. Vznikajú v ňom nové centrá moci, rozpadá sa existujúci poriadok a aj osvedčené partnerstva sú podrobené zaťažkávacím skúškam, myslí si. „Môžeme, a ja hovorím, musíme sa rozhodnúť. Osud Nemecka a Európy bude ležať buď v našich rukách, alebo v rukách úplne iných. My o svojom osude chceme rozhodovať sami,“ vyhlásila šéfka nemeckej vlády.

Preto sú podľa nej potrebné zásadné zmeny v európskej politike. „Ak chceme, aby Európa bola globálnym hráčom, musí sa ako globálny hráč správať,“ nechala sa počuť. Európska únia podľa nej potrebuje lepšiu spoluprácu v obrannej a zahraničnej politike, v oblasti digitálneho vnútorného trhu a tiež väčšiu hospodársku dynamiku a viac inovácií.

Za vážny problém Merkelová naďalej považuje zadlženie niektorých európskych krajín. Nemecko je podľa nej pripravené byť solidárne, ale len ak dané krajiny plnia svoje úlohy a robia potrebné reformy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #kritika