EÚ nebude hovoriť o bezvízovom styku s Tureckom bez úpravy tamojších zákonov

Turecko sa usiluje o nápravu diplomatických vzťahov s Úniou a tvrdí, že začiatkom mesiaca splnilo požadované kritéria pre bezvízové cestovanie do štátov eurobloku.

16.02.2018 14:09
debata

Európska únia nezmení cestovné varovanie pre občanov členských krajín ohľadne Turecka a nebude s ním rokovať o bezvízovom cestovaní, pokiaľ Ankara nezmierni svoje protiteroristické zákony, ktoré sú podľa Bruselu neprimeranými. S odvolaním sa na vyjadrenie ministrov zahraničných vecí štátov EÚ v bulharskej Sofii o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

Turecko sa usiluje o nápravu diplomatických vzťahov s Úniou a tvrdí, že začiatkom mesiaca splnilo požadované kritéria pre bezvízové cestovanie do štátov eurobloku.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders však uviedol, že Ankara musí najprv zmierniť svoje zákony o terorizme, čo však Turecko už dávno odmieta. Turecko tvrdí, že je to potrebné vzhľadom na závažnosť bezpečnostných hrozieb, ktorým čelí na vlastnom území a v regióne. „Pokiaľ bude možné zosúladiť legislatívu s hodnotami Európskej únie, bude možné dosiahnuť určitý pokrok,“ povedal Reynders na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v bulharskej Sofii, ktorého sa zúčastnil aj turecký minister pre európske záležitosti Ömer Čelik.

„Takáto je nadväznosť – skutočná zmena v tureckých zákonoch o terorizme a následne možnosť zmeny situácie ohľadne víz,“ zdôraznil Reynders.

Tureckom predložené dokumenty aktuálne podľa eurokomisára pre rokovania o rozšírení Johannesa Hahna posudzujú pracovníci Európskej komisie. „Máme určité signály, ale pokiaľ ide o právny štát, situácia stále nie je uspokojujúca,“ konštatoval Hahn.

Čelik po príchode do Sofie s novinármi nehovoril. So šéfmi diplomacie bude tiež rokovať o aktuálnej ofenzíve Turecka v sýrskom Afríne.

Liberalizácia vízového režimu bola kľúčovou súčasťou dohody medzi EÚ a Tureckom z roku 2016, ktorej zámerom bolo zastavenie toku migrantov do Európy. Turecko malo splniť všetkých 72 stanovených kritérií, ktoré okrem iného zahŕňali pozmenenie tamojších protiteroristických zákonov.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko