BBC: EÚ odstráni z návrhu dohody o brexite pasáž o trestaní Británie

Európska únia podľa britskej verejnoprávnej stanice BBC odstráni z návrhu dohody o odchode Británie z európskeho bloku klauzulu, ktorá by umožňovala Európskej komisii obmedziť Británii počas prechodného obdobia prístup na časti jednotného trhu, ak by porušila dohodnuté pravidlá.

15.02.2018 16:25
debata

Informácie o tomto ustanovení v návrhu dokumentu minulý týždeň priniesol denník Financial Times a v Británii vyvolali pobúrenie. Podľa BBC únioví vyjednávači teraz sľúbili Britom nové znenie, ktoré by odkazovalo na štandardnú procedúru takzvaného infringementu.

Londýn a Brusel by mali v marci začať rokovať o podmienkach prechodného obdobia, ktoré by malo podľa EÚ trvať od brexitu na konci marca budúceho roka do konca roka 2020. Podľa EÚ by mali v tomto období platiť v Británii naďalej úniové pravidlá, a to aj novo prijaté. Na ich podobu by však Londýn nemal ako štát mimo EÚ už žiadny vplyv. Podľa britských zástancov brexitu by sa zo Spojeného kráľovstva stal „vazalský štát“ EÚ.

Ustanovenie o trestoch za porušenie pravidiel, ktoré sa objavilo v návrhu dohody a ktoré malo za cieľ vyhnúť sa zdĺhavému čakaniu na rozhodnutie úniových súdov, pobúrilo množstvo konzervatívnych politikov v Británii.

Podľa BBC však zástupcovia 27 úniových krajín na stredajšej schôdzke Britom sľúbili nové, menej prísne znenie daného odseku. Ako presne bude vyzerať, zatiaľ nie je jasné.

Minulý piatok hlavný úniový vyjednávač Michel Barnier uviedol, že dohoda o prechodnom období nie je daná vec, lebo medzi postojom EÚ a Británie panujú stále zásadné rozdiely. Britský minister zahraničia Boris Johnson v stredu povedal, že by bolo „netolerovateľné a nedemokratické“, keby Spojené kráľovstvo podliehalo zákonom EÚ aj po brexite, bez toho aby malo právo sa na nových normách akokoľvek podieľať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #prechodné obdobie