EÚ pozvala tureckého prezidenta na návštevu do bulharskej Varny

Predstavitelia EÚ a Turecka by sa mali stretnúť na najvyššej úrovni 26. marca v bulharskej Varne, informoval na twitteri hovorca šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Vzťahy Bruselu a Ankary sú už niekoľko mesiacov na bode mrazu kvôli nerešpektovaniu demokratických princípov tureckou vládou a rokovania Turecka o vstupe do EÚ viac ako dva roky stagnujú. Posledný samit EÚ a Turecka sa konal vlani v máji.

07.02.2018 13:10
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (2)

„Radi by sme navrhli usporiadanie ďalšej schôdzky na najvyššej úrovni. Usporiada ju ako pracovnú večeru bulharský premiér (Bojko) Borisov, ktorého krajina teraz v EÚ predsedá,“ píše sa v pozývacom liste tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi. List podpísaný Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom zverejnil na svojom twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann. Ankara sa oficiálne k pozvanie zatiaľ nevyjadrila.

V liste sa tiež píše, že šéfovia úniových inštitúcií by radi prerokovali bilaterálne vzťahy, rovnako ako regionálne a medzinárodné otázky. Tusk a Juncker však pripomínajú, že kľúčové pre vzájomné vzťahy je dodržiavanie právneho štátu a základných slobôd. Erdogan sa naposledy zišiel s Junckerom a Tuskom vlani v máji v Bruseli, kde bol turecký prezident na stretnutí politických špičiek Severoatlantickej aliancie.

Vlani na jeseň sa v kampani pred nemeckými parlamentnými voľbami rozpútala v médiách debata o pokračovaní rozhovorov EÚ s Tureckom. Spustila ju nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v televízii vyhlásila, že nikdy nebola za vstup Turecka do EÚ. Turecký prezident reagoval okrem iného vyhláseniami, že Turecko úniu nepotrebuje.

Vlani v septembri predseda Európskej komisie Juncker v Európskom parlamente povedal, že Turecko sa v najbližšom čase nestane členom Európskej únie a že Ankara sa už dlho vzďaľuje Európe míľovými krokmi. Tiež minulý mesiac francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí s Erdoganom v Paríži tvrdil, že posledný vývoj v Turecku neumožňuje pokročiť v rokovaniach o vstupe krajiny do EÚ.

Rozhovory o vstupe Turecka do EÚ začali v októbri 2005, ale dlhodobo stagnujú najmä kvôli výhradám EÚ k dodržiavaniu slobody slova v Turecku a autoritárskemu spôsobu vlády prezidenta Erdogana.

Zamrznuté rozhovory boli nakrátko obnovené v roku 2016 vďaka migračnej dohode, na základe ktorej Ankara za finančnú pomoc pomohla únii zastaviť masový príliv utečencov z Blízkeho východu do Európy. Čoskoro ale rokovania opäť zamrzli, keď po pokuse časti tureckej armády o puč v júli 2016 tamojšie úrady začali rozsiahle čistky v štátnej správe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #návšteva #Bulharsko #Recep Tayyip Erdogan