Europoslanci chcú urýchliť znižovanie emisií skleníkových plynov

Poslanci európskeho parlamentu v utorok schválili legislatívny návrh, ktorého cieľom je urýchliť znižovanie emisií skleníkových plynov prostredníctvom systému obchodovania s emisiami Európskej únie (ETS).

06.02.2018 17:21
debata (2)

Súčasťou opatrení má byť aj modernizačný fond, ktorý pomôže chudobnejším štátom EÚ využívať viac obnoviteľných zdrojov energie. Nová smernica by tak mala prispieť k plneniu Parížskej klimatickej dohody.

Poslanci sa v prospech smernice vyslovili 535 hlasmi, proti bolo 104 europoslancov a 39 sa zdržalo hlasovania. Smernica sa teraz vráti Európskej rade na schválenie. Nový normatívny akt má za cieľ znížiť emisie o 43 percent do roku 2030 a zabrániť „úniku uhlíka“, čo je označenie pre presun časti znečisťovateľov do tretích krajín s voľnejšími emisnými limitmi, odkiaľ by sa produkcia následne dovážala na území EÚ.

Systém obchodovania s emisiami EÚ stanovuje limity celkového množstva skleníkových plynov, ktoré môžu byť emitované sektory v jeho pôsobnosti. ETS tiež umožňuje podnikom získať alebo zakúpiť emisné kvóty, s ktorými môžu podľa potreby vzájomne obchodovať.

Zriadia modernizačný fond, ktorý by mal pomôcť zefektívniť energetické systémy

Novo prijatá smernica, na ktorej znení sa už skôr poslanci dohodli s ministrami členských štátov, urýchli medziročné znižovanie emisných kvót zdražených v rámci ETS.

Nová právna úprava tiež za účelom odstránenia prebytočných emisných kvót na trhu zdvojnásobí kapacitu trhovej stabilizačnej rezervy ETS, ktorá slúži na výkup a uchovávanie nadbytočných emisných kreditov.

Zriadený bude takisto modernizačný fond, ktorý by mal pomôcť zefektívniť energetické systémy v členských štátoch s nižšími príjmami, najmä v Bulharsku a Rumunsku. Vznikne tiež inovačný fond, ktorý by podporoval projekty v oblasti obnoviteľnej energie, zachytávanie a skladovanie uhlíka a nízkouhlíkových inovácií.

Smernica by mala prispieť k plneniu medzinárodnej Parížskej klimatickej dohody z roku 2015, ktorú podpísalo 195 štátov. Cieľom dohody je v tomto storočí spomaliť rast teplôt pod dva stupne Celzia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #návrh #europoslanci #znižovanie emisií