Európska komisa prijala nový etický kódex, definuje konflikt zájmov

Európski komisári teraz prvýkrát presne vedia, čo presne pre nich znamená termín "konflikt záujmov". Komisia prijala nový kódex správania, ktorý tento termín prvýkrát definuje. Kódex tiež okrem iného predlžuje "čakaciu lehotu", počas ktorej po odchode z úniovej exekutívy nesmie komisár vykonávať určité aktivity, napríklad lobing voči členom komisie či jej zamestnancom.

31.01.2018 16:01
debata

„Karanténa bude pomerne dlhá a transparentnosť sa výrazne zvyšuje, napríklad vzhľadom na financie či možné konflikty záujmov,“ povedal podpredseda komisie Jyrki Katainen. Odmietol tiež interpretáciu, že za porušenie kódexu nehrozia v zásade žiadne sankcie – ak nebude prípad dostatočný pre súd, hrozí im len pokarhanie a zverejnenie celej záležitosti. „Ako komisárom nám záleží na vierohodnosti inštitúcie a všetko, čo komisári robia, musí byť z etického hľadiska pochopiteľné,“ poznamenal.

Mnoho vecí chýba

Podľa Margaridy Silvaovej z mimovládnej organizácie Corporate Europe Observatory, sledujúcej transparentnosť a podnikateľskú etiku, je zmenený kódex na dobrej ceste, mnoho vecí v ňom ale stále chýba. „Nie je to tá veľká reforma, ktorú komisia sľubovala,“ podotkla Silvaová s tým, že budúcim škandálom kódex nezabráni. „Dúfajme, že europarlament a úniová ombudsmanka komisiu ešte pritiahnu skrutkami a donútia ju ku skutočnému zlepšeniu situácie okolo stretov záujmov,“ dodala.

Obdobie, po ktorom musia bývalí členovia komisie o svojej novej práci komisiu upozorniť, sa teraz z 18 mesiacov preťahuje na dva roky pri radových členoch a na roky tri u predsedu komisie.

V Bruseli sa pred nedávnom dopodrobna rozoberal prípad niekdajšieho šéfa EK Josého Manuela Barrosa, ktorý našiel prácu v americkej investičnej banke Goldman Sachs. Zmieňovaný je aj prípad prípad bývalej komisárky pre hospodársku súťaž Neelie Kroesovej, ktorá zatajila, že bola v čase výkonu svojej funkcie riaditeľkou offshoreové spoločnosti Mint Holdings na Bahamách.

Nový kódex teraz stanovuje, že komisári sa musia nielen vyvarovať konfliktu záujmov, ale tiež sa vyhýbať situáciám, ktoré by mohli ako konflikt záujmov pôsobiť. V prípade, že bývalí komisári budú chcieť pracovať v oblastiach, ktoré predtým patrili do ich pôsobnosti, budú najskôr musieť konzultovať nezávislý etický výbor.

Odteraz tiež budú okrem rozhodnutí Európskej komisie, aj stanoviská výboru súvisiace s týmito rozhodnutiami zverejňované. Každé dva mesiace tiež majú byť sprístupňované informácie o pracovných cestách členov komisie.

Sprísnili aj pravidlá týkajúce finančných záujmov komisárov. Tí budú musieť priznávať všetky investície nad 10-tisíc eur bez ohľadu na to, či môžu predstavovať konflikt záujmov, či nie. Ak sa konflikt záujmov v prípade konkrétneho majetku preukáže, bude môcť predseda komisára požiadať, aby majetok predal alebo previedol do zvereneckého fondu.

Po novom budú môcť komisári kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, bez toho aby museli žiadať o uvoľnenie z funkcie. S touto zmenou bude musieť súhlasiť aj europarlament, najskôr tak urobí už 7. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #konflikt záujmov #etický kódex