EÚ vyčlení na vybudovanie demokratického palestínskeho štátu 42,5 milióna eur

O rozhodnutí EÚ informovala v stredu šéfka európskej zahraničnej politiky Federica Mogheriniová pred rozhovormi o mierovom procese na Blízkom východe.

31.01.2018 13:35
Federica Mogheriniová Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
debata (4)

Na vybudovanie „demokratického a zodpovedného“ palestínskeho štátu vyčlení Európska únia ďalších 42,5 milióna eur.

Zdroje sú vyčlenené na aktivity vo východnom Jeruzaleme, ako aj na pomoc pri budovaní palestínskeho štátu prostredníctvom politických reforiem, znižovania dlhu, podpory podnikov a palestínskej občianskej spoločnosti, ako aj prístupu k vode a energii, vysvetlila Mogheriniová.

Oznámila to pred nadchádzajúcimi blízkovýchodnými rokovaniami v Bruseli. Pôjde o prvé stretnutie popredných izraelských, palestínskych, amerických a arabských politikov či predstaviteľov od kontroverzného rozhodnutia Spojených štátov uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, pripomína agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia Mogheriniovej musí každý uznať, že k tomu, „aby mal akýkoľvek proces realistické šance na úspech, sú USA nevyhnutné“. „Samostatne je však ťažké dosiahnuť čokoľvek,“ dodala. Vyzvala Washington, aby sa do mierového procesu medzi Izraelom a Palestínčanmi nepúšťal samostatne, pretože takéto úsilie by sa mohlo skončiť neúspechom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Izrael #Palestína #jeruzalem #Federica Mogheriniová