EK krajinám únie: Lepšie chráňte čistý vzduch, inak pôjdete na súd

Ak členské krajiny Európskej únie bezodkladne neodstránia svoje nedostatky v ochrane čistého ovzdušia, nebude Európska komisia váhať s právnymi krokmi voči nim.

30.01.2018 13:18 , aktualizované: 13:29
debata (5)

Po rokovaní s predstaviteľmi ministerstiev životného prostredia deviatich štátov to povedal komisár pre životné prostredie Karmenu Vella. Podľa hovorcu komisie Margaritisa Schinasa dal Vella štátom čas na doplnenie ich návrhov do konca budúceho týždňa.

„Počuli sme niektoré pozitívne nápady. Ale na prvý pohľad nepostačujú na zmenu celkového obrazu. Bez nových a funkčných opatrení nebudú v mnohých prípadoch štandardy kvality ovzdušia dodržiavané po niekoľko mesiacov i rokov, niekedy aj po roku 2020,“ upozornil Vella.

Pozvaní boli nielen zástupcovia SR, ale aj Nemecka, Španielska, Francúzska, Talianska, Maďarska, Rumunska, Česka a Británie. Na limity nedosiahlo celkom 18 krajín. Komisia chce podľa Vellu s deviatkou krajín spolupracovať a pomôcť im splniť limity, ktoré sa samy zaviazali dodržiavať a ktoré mali dosiahnuť v rokoch 2005 a 2010. Limity sa týkajú kľúčových znečisťujúcich látok, ako je oxid dusičitý (NO2) či prachové častice.

„Ešte dnes, v roku 2018, zomiera každý rok predčasne 400-tisíc ľudí kvôli rozsiahlemu a výraznému zanedbávaniu tohto problému,“ podotkol na tlačovej konferencii Vella.

Špinavý vzduch má u nás ročne 5500 obetí

„Na Slovensku si znečistené ovzdušie ročne vyžiada okolo 5 500 predčasných úmrtí. Sú to alarmujúce čísla, vnímame to veľmi citlivo a cieľom je situáciu komplexne a efektívne riešiť,“ opísal situáciu Kurilla. Spresnil, že pôjde o nové opatrenia pre zvýšenie kvality ovzdušia v mestách znížením emisií oxidov dusíka (NOx) a v problémových bodových lokalitách je snaha znížiť znečistenie tuhými časticami (PM10). Upozornil, že špecifikom Slovenska je, že znečistené ovzdušie nie je problém na celom území, ale len vo vybraných lokalitách a v mnohých prípadoch ide o problém s vykurovaním a používaním rôznych tuhých palív.

Slovensko sa podľa jeho slov snaží vyhnúť súdu. Upozornil, že sme v štádiu nesúladu s európskou legislatívou a tento problém trvá už celé roky. Zároveň však dodal, že prijímané opatrenia si vyžadujú čas, aj niekoľko rokov, avšak vlaňajšie kontroly pre MP10 a NOx na kontrolovaných miestach ukázali, že sme ani raz neprekročili limitné hodnoty. Ak by sa nám to podarilo po dobu najbližších troch rokov, budeme v súlade s európskou legislatívou.

Pondelňajšie prijatie u komisára Vellu vníma ako potrebný dialóg a priestor ukázať, aké opatrenia sme už prijali. Napríklad podpora elektromobility či novelizovaný zákon o ochrane ovzdušia (platný od 1.12.2017), ktorý reguluje úroveň smogu. Komisii sme predložili viac detailov a čísiel, najnovšie merania a dáta, o ktorých Brusel nevedel. „Zároveň sme predstavili čo sa všetko chystá v blízkej budúcnosti a máme za to, že by to mohlo byť postačujúce,“ konštatoval Kurilla.

Pripomenul, že jeho rezort v apríli na Slovensku zorganizuje Dialóg o čistom ovzduší (Clean Air Dialogue), kde budú aj zástupcovia ďalších ministerstiev, občianskej spoločnosti a mimovládnych organizácií, predstavitelia podnikateľskej sféry, štátnej administratívy a Európskej komisie. Cieľom podujatia bude zhodnúť sa na ďalších opatreniach ako zlepšiť situáciu a ako pretaviť tieto snahy do reálnej podoby.

Kurilla zdôraznil, že čistota ovzdušia je súčasťou programového vyhlásenia vlády SR a dodal, že za posledných 20 rokov sa u nás kvalita ovzdušia výrazne zlepšila, netreba však poľavovať v úsilí, aby sme splnili všetky požadované štandardy EÚ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #znečisťovanie