Unikol tajný dokument o brexite: Britská ekonomika utrpí rozsiahle škody

Britská ekonomika utrpí po odchode z Európskej únie (EÚ) rozsiahle škody. Analýza, ktorú si nechala vypracovať britská vláda, ukázala, že brexit má potenciál znížiť hospodársky rast Spojeného kráľovstva o 8 % v nasledujúcich 15 rokoch. Uviedla to internetová stránka BuzzFeed s odvolaním sa na uniknutý dokument s názvom "EU Exit Analysis Cross Whitehall Briefing".

30.01.2018 12:21 , aktualizované: 13:39
debata (178)

Toto hodnotenie nebolo zverejnené, pretože jeho výsledky sú „príliš trápne“, uviedol nemenovaný úradník z britského ministerstva pre brexit. Ministri v Londýne by sa mali s dokumentom oboznámiť tento týždeň.

Brexit negatívne zasiahne hospodársky rast Spojeného kráľovstva bez ohľadu na výsledok rokovaní o obchode s EÚ. Dokonca aj pri najlepšom scenári, keď Spojené kráľovstvo získa prístup na jednotný trh prostredníctvom členstva v Európskom hospodárskom priestore, sa očakáva, že rast britskej ekonomiky bude v porovnaní s aktuálnymi prognózami nižší o 2 % v dlhodobom časovom horizonte.

Žiadny sektor alebo región neunikne

Ďalšia možnosť, dohoda o voľnom obchode, by v priebehu 15 rokov zredukovala hospodársky rast o 5 %, zatiaľ čo scenár „bez dohody“, vrátane zavedenia ciel podľa smerníc Svetovej obchodnej organizácie (WTO), by znamenal o 8 % nižší hospodársky rast.

Analýza takisto odhalila, že žiadny sektor ekonomiky alebo región Spojeného kráľovstva neunikne negatívnym dôsledkom brexitu a pri žiadnom zo spomínaných scenárov. Len poľnohospodárstvo by trpelo menej, ak by došlo k zavedeniu ciel na dovoz podľa smerníc WTO.

A obchodná dohoda s USA v rámci tejto možnosti by v dlhodobom horizonte podporila rast ekonomiky o približne 0,2 %. Najviac zasiahnutými odvetviami v Británii by boli automobilky, maloobchod, výroba potravín, nápojov, oblečenia a chemikálií, tvrdí Buzzfeed.

Snemovňa lordov začína diskusiu

„V krátkodobom horizonte sa politické riziká pre Spojené kráľovstvo zvyšujú a akékoľvek ďalšie titulky v médiách, ktoré poukazujú na ťažkosti spojné s brexitom a vnútornou politickou scénou, by mohli oslabiť rast ekonomiky,“ upozornil Peter Iosif, ekonóm spoločnosti IronFX, svojich klientov.

Návrh zákona o odchode z EÚ vstúpi do svojej ďalšej fázy v britskom parlamente, pretože jeho horná komora, Snemovňa lordov, začína v utorok dvojdňovú diskusiu o opatreniach, ktoré obsahuje.

Vláda v Londýne argumentuje, že Británia bude môcť po brexite uzavrieť po celom svete nové obchodné dohody, ktoré jej pomôžu nahradiť akýkoľvek pokles obchodu s EÚ.

Britská vláda dokument nespochybnila

Podľa analýzy nové obchodné dohody s USA, Čínou, Indiou a ďalšími krajinami síce podporia hospodársky rast Spojeného kráľovstva, ale nebudú stačiť na kompenzáciu stratených príjmov z EÚ, v súčasnosti najväčšieho obchodného partnera Británie.

Britská vláda nespochybnila pravosť dokumentu, ale povedala, že nebude komentovať internú analýzu o brexite.

Táto správa je najnovšia zo sérií predpovedí o škodách, ktoré brexit spôsobí hospodárstvu Spojeného kráľovstva. Stúpenci brexitu pritom poukazujú na fakt, že mnohé takéto predpovede sa doteraz nenaplnili.

Tento dokument pravdepodobne ešte vyostrí konflikt v rámci britskej konzervatívnej vlády, medzi stúpencami tzv. tvrdého brexitu a táborom, ktorý chce udržať čo najtesnejšie väzby s EÚ po marci 2019.

Nemecký veľvyslanec Ammon: Na brexit mal vplyv aj boj Britov proti nacizmu

Úloha Británie v druhej svetovej vojne nepriamo ovplyvnila aj nedávne rozhodnutie jej obyvateľov opustiť Európsku úniu. V rozhovore poskytnutom britskému denníku The Guardian to v utorok uviedol nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Peter Ammon.

Podľa neho totiž fakt, že museli sami vzdorovať nacistickému Nemecku, priživil euroskepticizmus radu Britov, ktorý u nich a ich potomkov pretrváva dodnes. Diplomat ale zároveň upozornil, že tento postoj neponúka riešenie žiadneho zo súčasných problémov.

Euroskepticizmus

Obraz Británie, ktorá „stojí v druhej svetovej vojne sama tvárou v tvár nemeckej dominancii“ posilnil v Britoch eurospekticizmus, ktorý ďalej priživujú vojnové filmy ako Najtemnejšia hodina či Dunkirk, uviedol Ammon, ktorý čoskoro svoj diplomatický post v Británii opustí.

„Hovoril som s mnohými zástancami brexitu a mnoho z nich mi povedalo, že chcú zachovať britskú identitu, ktorej hrozí, že sa rozplynie v ostatných identitách,“ uviedol Ammon, podľa ktorého sa rad Britov dodnes pýši tým, čo ich otcovia a dedovia dokázali za vojny. Presvedčenie radu obyvateľov Spojeného kráľovstva, že Nemecko v súčasnosti dominuje EÚ, označil za „hrozivý príbeh“, ktorému rad jeho spoluobčanov odmieta veriť.

Jeden z ďalších dôvodov, prečo Briti predvlani hlasovali za brexit – v snahe zastaviť imigráciu – podľa Ammóna už stratila relevanciu. „Ľudia teraz zúfalo hľadajú remeselníkov a zdravotníkov z východnej Európy,“ uviedol nemecký diplomat.

Rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu Ammon označil za „tragédiu“ a referendum o brexite za „deprimujúci moment“, zároveň ale Londýn varoval pred „ilúziami“ pri rokovaní s Bruselom o brexite. „Inak to skončí ako rozvod, pri ktorom si partneri dávajú navzájom za všetko vinu,“ uviedol. „Vplyv (Británie) sa zmenší,“ konštatoval v rozhovore veľvyslanec.

Británia by mala Európsku úniu opustiť 29. marca budúceho roka. Európska dvadsaťsedmička jej v pondelok ponúkla prechodné obdobie do konca roka 2020.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #EÚ #Európska únia #Brexit